Buitenland

Sudanese vredesonderhandelingen hervat

In de Keniase stad Machakos is maandag de tweede ronde van de vredesonderhandelingen begonnen tussen de Sudanese regering en het verzet.

AFP/RTR
13 August 2002 08:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

In Sudan, het grootste land van Afrika, woedt al negentien jaar een oorlog tussen de islamitische regering in Khartoum en het zuiden, waar voornamelijk christenen en animisten wonen. Bij die strijd zijn tussen de anderhalf en twee miljoen mensen omgekomen. Vier miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven.

De onderhandelingen zullen naar verwachting circa vijf weken duren. De eerste ronde met gesprekken werd gehouden in juli. Daarbij werd een doorbraak bereikt, waardoor de kans op een echte omvattende vrede toenam. Maar waarnemers wijzen erop dat de weg naar vrede nog lang is.

Zo wil de regering dat er tijdens de gesprekken al een staakt-het-vuren van kracht wordt. Maar de opstandelingen van het SPLA willen de wapens niet neerleggen voordat er een vredesregeling is.

De opstandelingen willen dat het zuiden meer autonomie krijgt en eist dat de sharia (de moslimwetgeving) in het zuiden niet geldt. De regering stemde hier tijdens de eerste ronde mee in. Khartoum ging ook akkoord met het voorstel van de SPLA dat het zuiden na zes jaar autonomie alsnog mag kiezen voor afscheiding.

Weliswaar hebben beide partijen tijdens de eerste ronde al in grote lijnen overeenstemming bereikt, maar zoals zo vaak „zit de duivel in de details”, zei een zegsman van de non-gouvernementele denktank Internationale Crisis Groep (ICG).

Bij deze gesprekken moet er overeenstemming worden bereikt over verdeling van de macht en de welvaart. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de vele andere milities en groepen die ook bij de strijd zijn betrokken en zich buitengesloten zullen voelen. „Als het alleen maar gaat tussen de regering en de SPLA, gaat de strijd door, aldus een ICG-zegsman.

Tussen beide partijen heerst groot wantrouwen. Meteen nadat beide partijen de vorige ronde van gesprekken hadden afgesloten, ging het regeringsleger in het offensief. „Toen wij Machakos verlieten, vielen zij aan en veroverden zeven plaatsen. maar wij gaan ze heroveren zelfs tijdens deze onderhandelingen”, aldus en SPLA-woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer