Hamas: Poging tot moord op premier
GAZA–STAD (ANP) – De Palestijnse regeringspartij Hamas zegt dat de chaotische schietpartij donderdag laat bij de grenspost Rafah een doelbewuste poging was om premier Ismail Haniyah te doden. Bij het schietincident kwam een lijfwacht van de premier om en raakte Haniyahs oudste zoon gewond aan het gezicht, zo berichtte de BBC.
Haniyah werd donderdag urenlang opgehouden bij de grenspost Rafah tussen Egypte en de Gazastrook. Israël weigerde hem door te laten. Toen zijn konvooi uiteindelijk verder mocht reizen brak een schietpartij uit. Woordvoerder Fawzi Barhum van Hamas sprak later van een „geplande poging van de presidentiële garde Force 17 om broeder Ismail Haniyah te vermoorden". In totaal vielen er vijf gewonden.„Wij weten wie geschoten heeft", zei een grimmig kijkende Haniyah tegen journalisten nadat hij veilig thuis in Gaza–stad was aangekomen. Force 17 staat onder bevel van president Mahmoud Abbas, de leider van Hamas’ grote rivaal Fatah.
Eerder op de dag was het ook al tot schotenwisselingen gekomen tussen boze strijders van Hamas en leden van Force 17. De Hamas–leden waren woedend dat Israël weigerde Haniyah toe te laten tot Gaza. Israël wilde voorkomen dat de premier 35 miljoen dollar in cash de grens over zou brengen. Uiteindelijk werd besloten het geld in Egypte achter te laten.
Honderden Hamas–strijders bestormden de grenspost terwijl Haniyah zat te wachten. Ramen en meubels werden vernield. Ook schoten ze in de lucht. Leden van Force 17 probeerden de rust te herstellen. Hierbij vielen dertien gewonden. Europese waarnemers die toezicht houden op de grensovergang werden in een hoek samengedreven en geëvacueerd.
De spanningen tussen Hamas en Fatah zijn in de Gazastrook al maanden om te snijden. De afgelopen tijd is de spanning verder opgelopen na een aantal moordaanslagen. Pogingen tussen beide partijen om tot een regering van nationale eenheid te komen zijn mislukt. De kans bestaat dat president Abbas dit weekeinde besluit tot nieuwe verkiezingen. Hamas is daar fel op tegen en zal zich er tegen verzetten.
De situatie in de Palestijnse gebieden is sinds de verkiezingswinst van Hamas begin dit jaar dramatisch verslechterd, vooral in Gaza. Het Westen en Israël boycotten de Palestijnen financieel sinds het aantreden van de Hamas–regering. Zij beschouwen Hamas als een terroristische organisatie. Daardoor krijgen meer dan 160.000 ambtenaren (de helft is veiligheidspersoneel,vooral leden van Fatah) al maanden geen loon.
Haniyah kwam donderdag terug van een rondreis langs verscheidene moslimlanden. Hij bezocht de afgelopen twee weken onder meer Qatar, Iran en Sudan. Deze landen zouden hem in totaal een kleine 300 miljoen euro hebben toegezegd. Bovendien bracht hij 35 miljoen dollar in contanten mee die hij had gekregen van sympathisanten.
Israël sloot de grens omdat het wilde voorkomen dat Haniyah het geld meenam. Volgens de Israëlische regering zou het gebruikt kunnen worden voor „terroristische acties". De Israëli’s kunnen op grond van vorig jaar gesloten akkoorden de grens laten sluiten. Na acht uur intensief diplomatiek overleg werd besloten het geld over te dragen aan de Arabische Liga die het weer zou overmaken aan president Abbas.