Economie

Beursjaar lijkt „alleszins meevallend”

AMSTERDAM (ANP) - De handel op de effectenbeurs in Amsterdam kende in 2006 een grillig verloop, maar lijkt uiteindelijk af te stevenen op een mooie jaarwinst.

14 December 2006 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:21
AMSTERDAM – Veel marktvorsers hielden eerder dit jaar rekening met een eindspurt tot boven de magische grens van 500 punten. Echter, een combinatie van een reeks tegenvallende Amerikaanse macro economische berichten en zorgen over een afzwakkende dollar g
AMSTERDAM – Veel marktvorsers hielden eerder dit jaar rekening met een eindspurt tot boven de magische grens van 500 punten. Echter, een combinatie van een reeks tegenvallende Amerikaanse macro economische berichten en zorgen over een afzwakkende dollar g

„Een alleszins meevallend jaar. Ik had verwacht dat de correctie van de maanden mei en juni zou doorzetten in de zomermaanden, maar we zijn er heel goed doorheen gerold”, zegt beursstrateeg Jaap van Duijn.Met nog enkele weken handel te gaan is de AEX-index, de graadmeter van meest verhandelde fondsen op het Damrak, sinds begin dit jaar met een slordige 10 procent opgelopen tot 479,63 punten. „Een heel mooie opbrengst. Ik teken ervoor om ieder jaar zo’n rendement te behalen”, aldus de oud-topman van Robeco.

Sinds de grillige daling van de index tot 409,56 punten half juni van dit jaar is de AEX in bijna één rechte lijn omhooggegaan tot 498,45 punten begin november, het hoogste niveau in 4,5 jaar tijd.

Veel marktvorsers hielden eerder dit jaar rekening met een eindspurt tot boven de magische grens van 500 punten. Echter, een combinatie van een reeks tegenvallende Amerikaanse macro-economische berichten en zorgen over een afzwakkende dollar gooide roet in het eten.

„Maar de meeste beleggers zullen niet klagen. Aandelen hebben het over een breed front goed gedaan”, zegt Michel van der Stee, beursanalist bij Van Lanschot Bankiers. Van de 24 bedrijven met een notering aan de AEX-index hebben dit jaar tien fondsen hun beurswaarde met meer dan 15 procent zien toenemen.

De top drie werd gevormd door de maritieme dienstverlener SBM Offshore, bierbrouwer Heineken en het handelshuis Hagemeyer, met koersstijgingen tussen de 31 en 46 procent. Slechts drie fondsen zijn beneden het slot van eind 2005 beland. Getronics deed het verreweg het slechtst met een koersval van ruim 50 procent. De automatiseerder is dit jaar in grote financiële problemen beland.

De koersen werden in 2006 omhooggejaagd door sterke winstcijfers, overnamenieuws en economisch herstel. Ook de toegenomen belangstelling van durfkapitalisten voor steeds grotere bedrijven speelde een belangrijke rol, evenals de terugkeer van de particuliere belegger.

„Particulieren tonen steeds meer belangstelling voor beleggingsbijeenkomsten, maar op feestjes wordt er nog steeds niet over aandelen gesproken. Zij zijn een stuk voorzichtiger geworden dan vroeger”, aldus Van der Stee.

Beleggingsspecialist bij Alex Beleggersbank, Sem van Berkel, beaamt dit. Volgens hem is er veel veranderd sinds de it-hausse eind jaren negentig, die uiteindelijk leidde tot het uiteenspatten van de internetzeepbel. „Toen was beleggen sensatie. Nu ziet de burger het als zijn oudedagsvoorziening. Hij moet steeds meer voor zichzelf gaan zorgen.” De beursanalist vindt het opvallend dat de kennis van particuliere beleggers in een relatief korte tijd enorm is toegenomen.

De toenemende belangstelling van de doe-het-zelfbelegger blijkt ook uit de stevige klantengroei bij internetbanken als Binck en Alex. Ook de toename van het aantal aandelentransacties was spectaculair.

Ter illustratie: bij Binck nam het klantenbestand over de eerste negen maanden van 2006 met meer dan de helft toe, terwijl het aantal verrichte transacties met ruim een derde steeg.

Van Duijn waarschuwt voor een te groot optimisme bij de privébeleggers, waardoor aandelen weer te duur kunnen worden. „Dat is nu nog niet het geval, maar het is wel iets waar je volgend jaar rekening mee moet houden. Het gevaar zit hem niet in de economie, maar meer in de mensen die denken dat alles nu onder controle is, weer in juichstemming raken, en daardoor te enthousiast worden.”

Dat kan tot een grote correctie op de beurs leiden, waardoor veel mensen van een koude kermis thuiskomen en geld verliezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer