Vergoeding voor slachtoffers Enschede
DEN HAAG (ANP) - Ruim 200 mensen die slachtoffer waren van de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000 hebben recht op schadevergoeding.
De rechtbank in Den Haag heeft woensdag geoordeeld dat vuurwerkopslagbedrijf SE Fireworks en de drie vennoten aansprakelijk zijn. De gemeente Enschede en de staat hoeven geen schadevergoeding uit te keren.In totaal hadden 295 mensen zich gevoegd in de civiele procedure. De rechtbank oordeelde echter dat van tachtig mensen niet is komen vast te staan dat zij zijn gedupeerd door de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Volgens de rechtbank wisten de gemeente en de staat niet, en hadden ze ook niet kunnen weten, dat SE Fireworks zou kunnen ontploffen. De organen kunnen daarom niet aansprakelijk worden gesteld.
Raadsman D. Kalma is tevreden dat SE Fireworks en de directie aansprakelijk zijn gesteld. „Er is nu duidelijk sprake van erkenning.” Kalma is een van de advocaten die namens de Werkgroep Letselschade Advocaten (LSA) Enschede de procedure heeft gevoerd.
Wel noemt hij het een absolute teleurstelling dat de rechtbank de staat en met name de gemeente Enschede buiten schot heeft gelaten. „De gemeente heeft op het gebied van toezicht en handhaving van de regels bij SE Fireworks zodanig gefaald dat we een andere opstelling van de rechtbank hadden verwacht.”
Het is nog niet bekend hoeveel geld de slachtoffers krijgen. Die bedragen moeten in een andere procedure door de rechter worden vastgesteld. Volgens Kalma varieert het van duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de aard van het letsel. „Zo zijn er mensen met blijvend letsel en mensen die blijvend arbeidsongeschikt zijn geraakt.” Door de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven en werd een complete woonwijk verwoest.
Gabriël Meijers, advocaat van voormalig SE Fireworksdirecteur W. Pater noemt de uitspraak teleurstellend, met name omdat de gemeente Enschede niet aansprakelijk is gesteld. „Ik had verwacht na alles wat er is gebeurd, ook na de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost, dat de rechtbank ruimer met de aansprakelijkheid van de gemeente zou omgaan”, aldus Meijers.
Hij verwacht niet dat men tot incasso overgaat, omdat het bedrijf SE Fireworks niet meer bestaat en er bij zijn cliënt ook niet veel te halen valt. „Het gaat bij deze uitspraak om de symboliek.” Eerder veroordeelde het gerechtshof de ex-directeuren tot een jaar celstraf wegens brand en dood door schuld met de dood tot gevolg, overtreding van de milieuvoorschriften en illegale handel in vuurwerk.
Zowel de LSA als Meijers overweegt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.
De gemeente Enschede is blij dat de rechtbank zorgvuldig naar deze zaak heeft gekeken, aldus een woordvoerder. De uitspraak kwam voor de gemeente niet als een verrassing, maar „lag in de lijn der verwachting.”