Krakers gaan Pannerdens fort beheren
DOORNENBURG - De krakers van Fort Pannerden gaan het verdedigingswerk beheren. Ze mogen er niet blijven wonen.
Dat zijn de gemeente Lingewaard, de beherende Stichting Fort Pannerden en de krakers woendagavond overeengekomen, aldus een gemeentewoordvoerder.De krakers wonen nu nog in het fort, maar moeten het binnen veertien dagen verlaten. Daarna mogen vier van hen wel permanent aanwezig zijn voor beheer en bewaking. „Maar er mag geen bed, wekker of nachtkastje staan”, aldus de zegsman.
Een ontruiming van Fort Pannerden door de politie is met de overeenkomst van de baan.
De verschillende partijen zouden maandag overleggen, maar Stichting Fort Pannerden zegde die afspraak af.
De stichting eiste vorige week nog dat de vordering van 70.000 euro van de gemeente en eigenaar Staatsbosbeheer moest worden ingetrokken. Vorige week was er al sprake van dat vier krakers ook tijdens de renovatie het fort zouden beheren en rondleidingen zouden geven.
De krakers bezetten het fort in 2000 na tientallen jaren leegstand. De mobiele eenheid en de landmacht ontruimden het begin november van dit jaar. Hier kwam een grote overmacht aan materiaal en menskracht aan te pas. Het kostte de politie 45 uur om de 25 krakers te verwijderen. Twee weken later werd het bolwerk opnieuw gekraakt, dit keer door actievoerders.
Het verdedigingswerk is tussen 1869 en 1871 gebouwd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het fort in verval, maar vorig jaar is het massieve bouwwerk opgenomen in het Pact van Loevestein, dat bepaalt dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt gerestaureerd. Fort Pannerden staat midden in natuurgebied Gelderse Poort.
Eigenaar Staatsbosbeheer wil van het fort een museum maken. Het is de bedoeling dat er een bezoekerscentrum, een museum voor vuurwapens en een vleermuizenhotel in komen.