Binnenland

Emancipatie in Nederland stagneert

DEN HAAG - Het emancipatieproces in Nederland stagneert. Zo is het percentage werkende vrouwen tussen 2000 en 2005 nauwelijks gestegen. Ook het percentage vrouwen dat een economisch zelfstandig bestaan leidt, nam nauwelijks toe.

Binnenlandredactie
13 December 2006 13:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) constateert dat in de Emancipatiemonitor 2006, die minister De Geus (Sociale Zaken) vanmiddag in ontvangst nam. Daaruit blijkt dat het percentage vrouwen met een betaalde baan van minstens twaalf uur per week toenam van 52 naar 54 procent, terwijl het percentage economisch zelfstandige vrouwen met een jaarinkomen van minstens 70 procent van het minimumloon steeg van 39 naar 41 procent.Woordvoerder K. M. Paling van het SCP benadrukt dat de emancipatiedoelen van het kabinet met deze cijfers gevaar lopen. Het ministerie van Sociale Zaken streeft ernaar dat in 2010 65 procent van de vrouwen tussen de 15 en de 64 jaar werkt. In dat jaar zou ook 60 procent van de vrouwen economisch zelfstandig moeten zijn.

Donderdag presenteert het SCP cijfers waaruit blijkt dat de arbeidsparticipatie van vrouwen in 2006 licht is toegenomen. „Maar de conclusie dat de emancipatiedoelen gevaar lopen, verandert daardoor niet”, stelt Paling vast.

Volgens de monitor vindt een ruime meerderheid van de bevolking de opvang van kinderen nog steeds de taak van de eigen ouders. Ruim 60 procent van alle ondervraagde vrouwen en bijna driekwart van alle ondervraagde mannen vindt dat baby’s het beste alleen door de eigen ouders kunnen worden verzorgd. De plaatsing van kinderen in een kinderdagverblijf is desondanks gestegen. Zo werd in 2005 25 procent van de 0- tot 3-jarigen opgevangen in een kinderdagverblijf tegen 20 procent in 2000.

De steun voor de buitenschoolse opvang en het gebruik ervan door ouders stegen eveneens. Van de vrouwen vond in 2005 31 procent de buitenschoolse opvang een goed idee tegenover 23 in 2002. Bij mannen steeg de steun voor deze vorm van opvang zelfs van 27 naar 41 procent. Het gebruik van buitenschoolse opvang steeg tussen 2002 en 2005 van 3 naar 6 procent.

Uit het Sociaal en Cultureel Rapport 2006 dat het SCP vorige week presenteerde bleek dat in Nederland 180.000 moeders fulltime werken. „Uit hun motivatie valt echter af te leiden dat een flexibele houding van de werkgever belangrijker is dan het vergemakkelijken of gratis maken van kinderopvang”, stelt Paling vast.

Minister De Geus zei woensdagochtend dat hij voor beide ouders het ouderschapsverlof wil verlengen tot 26 weken. Hij hoopt dat de arbeidsparticipatie van vrouwen daardoor stijgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer