Binnenland

CDA en PvdA bepleiten ambitieus klimaatbeleid

DEN HAAG (ANP) – CDA en PvdA sporen het nieuwe kabinet aan tot een ambitieus energie– en klimaatbeleid. De twee grootste fracties in de Tweede Kamer leggen de lat hoog. Nederland moet in Europa met gelijkgestemde landen inzetten op een koploperspositie, bleek dinsdag bij de behandeling van de VROM–begroting voor 2007 in de Kamer.

12 December 2006 21:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

CDA–Kamerlid Spies noemde de Amerikaanse ex–president Bill Clinton en zijn vicepresident Al Gore, beiden actief tegen klimaatverandering en onlangs op bezoek in Nederland, als lichtend voorbeeld.In een motie die samen met PvdA’er Samsom is voorbereid, pleit zij voor een langetermijnstrategie, naast een stabiel investeringsklimaat op het gebied van energiebesparing en duurzame energiebeleid tot 2020.

Er moeten in internationaal verband, verder,heldere, afrekenbare’ doelen afgesproken worden voor bijvoorbeeld de verdere vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2.

Verscheidene andere fracties, zoals SP, GroenLinks en ook VVD, pleiten ook voor een min of meer ambitieus klimaatbeleid.

Spies haalde in het debat uit naar ’de misser’ van VNO–NCW en zijn ’ambitieloze’ klimaatplannen. De werkgeversorganisatie wil voor na 2012, als het huidige Kyoto–protocol afloopt, af van absolute emissieplafonds om andere landen mee te krijgen. Het bedrijfsleven in Europa zou in het nadeel zijn tegenover de VS en opkomende landen als China en India, die niet Kyoto–plichtig zijn. „We moeten doorgaan met verhandelbare emissierechten", aldus Spies.

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) was in het debat de kop van Jut. Hij betuigde vrijdag zijn spijt over de honderden miljoenen subsidie voor het gebruik van palmolie in energiecentrales. Blijkens onderzoek kost de productie van palmolie regenwoud en is het verbranden ervan niet erg schoon.

Samsom sprak van „krokodillentranen". VVD–collega De Krom vond het ’waanzinnig’ dat Van Geel ’doodleuk’ verklaart dat het ’doodzonde’ van het geld is. GroenLinks toonde zich fijntjes tevreden over het „voortschrijdend inzicht" bij de CDA–staatssecretaris. SP pleitte voor 100 miljoen euro compensatie voor Indonesische boeren, maar kreeg amper steun.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer