Bos wil beweging bij Balkenende
DEN HAAG (ANP) – CDA–leider Balkenende wil een coalitie waarvan zijn partij en de PvdA het hart vormen, aangevuld met een derde partij. Maar PvdA–leider Bos vindt het voorbarig over coalities te praten zolang het CDA niet laat zien dat het echt een ander beleid wil voeren.
Volgens Bos leent de verkenning die nu onder leiding van informateur Hoekstra wordt gevoerd zich niet voor gesprekken over dit onderwerp. Volgens de PvdA–leider kan het beste zo snel mogelijk met de echte onderhandelingen worden begonnen, eventueel onder leiding van een of meer nieuwe informateurs. Bos zegt er overigens bij niets tegen de persooon Hoekstra te hebben.De informateur startte dinsdag een nieuwe consultatieronde met alle fractievoorzitters. Die is nodig om uit te zoeken welke partijen met elkaar een meerderheidskabinet willen vormen nu de combinatie CDA–PvdA–SP onmogelijk is gebleken. Een kabinet van die samenstelling lag op basis van de verkiezingsuitslag het meeste voor de hand, maar maandag bleek dat CDA en SP samen niet door één deur kunnen.
Balkenende liet Hoekstra weten dat hij inzet op een kabinet van drie partijen. Hij zei niet wie naast CDA en PvdA nummer drie moet worden, maar het is een publiek geheim dat het CDA een voorkeur heeft voor de ChristenUnie.
Bos zou liever met GroenLinks regeren. Met de ChristenUnie verschilt de PvdA flink van mening over medisch–ethische zaken, de positie van vrouwen en homo’s en het internationaal beleid, aldus de PvdA–leider. Maar dat wil niet zeggen dat hij de ChristenUnie uitsluit.
Volgens Bos kan de coalitievorming echter pas aan de orde komen als het CDA serieuze bereidheid toont zijn koers te veranderen. Thema’s waarop Bos in ieder geval bij het CDA de bereidheid tot concessies wil zien, zijn de zorg, de inkomensverdeling en het internationale beleid.
Intussen staan ChristenUnie en GroenLinks nog niet te springen om een kabinet van CDA en PvdA aan een meerderheid te helpen. Fractievoorzitter Rouvoet van de ChristenUnie wil woensdag eerst van informateur Hoekstra weten waarom de gesprekken met de SP zijn mislukt.
Ook GroenLinks wil daar opheldering over. Deze fractie drong dinsdag aan op een spoeddebat met Hoekstra over het stuklopen van de besprekingen met de SP, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun in de Tweede Kamer.
Bos vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat bij CDA en SP maandag onvoldoende wil bleek te bestaan om verder te praten. Hij verwijt vooral SP–leider Marijnissen dat die nu voor de oppositie kiest. De SP doet daarmee volgens Bos geen recht aan haar 1,5 miljoen kiezers. „Ik ben ervan overtuigd dat je mensen in armoede of in de verpleeghuiszorg minder helpt als je in de oppositie gaat. Die mensen hebben op je gestemd in de hoop dat je ook iets voor hen realiseert".
Hoekstra sprak dinsdag behalve met Bos en Balkenende ook met Marijnissen en VVD–leider Rutte. Woensdag ontvangt hij de overige fractievoorzitters.