Buitenland

VS weigeren militaire steun vanwege strafhof

De regering-Bush wil haar militaire steun intrekken aan landen die weigeren een verdrag te sluiten met Washington over het vrijwaren van Amerikaanse staatsburgers van uitlevering aan het Internationaal Strafhof (ICC).

Buitenlandredactie
12 August 2002 10:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag gemeld. Volgens de krant zijn buitenlandse diplomaten afgelopen week op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden en op de hoogte gesteld van het voornemen.

De regering-Bush wil met zo veel mogelijk landen bilaterale verdragen afsluiten om te voorkomen dat Amerikaanse staatsburgers worden uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Roemenië tekende als eerste land zo’n speciaal verdrag met de Verenigde Staten. Ook Israël heeft zo’n akkoord met de VS afgesloten.

Andere landen, zoals Nederland en Denemarken, weigeren vooralsnog aan het Amerikaanse verzoek om tot een akkoord te komen, te voldoen. Die hoeven dus geen militaire steun te verwachten.

Begin augustus tekende president Bush de ”Den Haag-invasiewet”. Die biedt hem de mogelijkheid Amerikanen gewapenderhand uit handen van het ICC te bevrijden.

De Roemeense regering geeft toe dat zij met de Europese Unie had moeten overleggen alvorens met de VS een verdrag te sluiten dat Amerikaanse staatsburgers voor arrestatie door het ICC behoedt. Dat heeft de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Mircea Geoana, zondag gezegd.

Toch was het verdrag in het nationale belang, zei Geoana. „Wij hebben een strategisch partnerschap met de Amerikanen, en het is uitzonderlijk dat de VS met zo’n duidelijk en direct verzoek komen.”

Roemenië was op 1 augustus het eerste land dat een dergelijk verdrag met de VS sloot. De EU verweet Roemenië niet te hebben overlegd, terwijl het land als kandidaat-lid wordt geacht het buitenlands beleid in lijn te brengen met dat van de EU. Roemenië streeft echter ook naar Amerikaanse steun voor de toetreding van het land tot de NAVO.

Het Internationaal Strafhof is op 1 juli in werking getreden. Het is bevoegd personen te vervolgen die zich waar ook ter wereld schuldig maken aan schending van het internationale humanitaire recht. De VS vrezen vervolging van Amerikanen op politieke gronden. De Den Haag-invasiewet verbiedt deelname van Amerikaanse strijdkrachten aan vredesoperaties als zij niet voorbaat van vervolging worden gevrijwaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer