Economie

Kritiek en lof voor WTO-lid China

PEKING - In de week dat China vijf jaar lid is van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) klinkt vooral uit Amerikaanse hoek veel kritiek. Deze week gaat een Amerikaanse handelsdelegatie naar China om te discussiëren over een aantal heikele punten.

Redactie economie
12 December 2006 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

Eén daarvan is het kunstmatig laag houden van de Chinese munteenheid, de yuan, om de export te bevorderen en het moeilijker te maken voor buitenlandse bedrijven om met Chinese bedrijven te concurreren. De WTO heeft echter niets te zeggen over het valutabeleid.Binnen de WTO is er veel discussie over de manier waarop China omgaat met eigendomsrechten. Vooral de muziek- en filmindustrie pleiten voor hardere sancties tegen schendingen van deze rechten in China. Washington heeft al gedreigd met een formele klacht hierover bij de WTO.

Bovendien vinden handelspartners, de Verenigde Staten voorop, de Chinese markt nog niet open genoeg voor buitenlandse goederen. Een Amerikaanse vertegenwoordiger zei maandag dat een vertraging in de hervormingen de bilaterale banden met de VS zal verslechteren.

Chinese vertegenwoordigers benadrukken de maatregelen die China de afgelopen vijf jaar wél heeft genomen om de vrijhandel te vergroten, zoals het verlagen van tarieven en het afschaffen van 700 handelsgerelateerde wetten en regels.

Een woordvoerder van de WTO zei maandag dat China de laatste jaren goede vooruitgang heeft geboekt, gezien de omvang van het land. Bovendien wees hij erop dat de vereiste hervormingen diep ingrijpen in de Chinese economie.

China heeft de afgelopen vijf jaar flink geprofiteerd van zijn WTO-lidmaatschap. Chinese exporteurs kregen toenemende en gegarandeerde toegang tot buitenlandse markten.

Uit een rapport van de Wereldbank uit 2005 bleek dat het lidmaatschap van de WTO de Chinese economie jaarlijks 40 miljard dollar oplevert. Ook buitenlandse bedrijven profiteerden van de toegang tot de snelgroeiende Chinese markt.

Het jubileum gaat gepaard met een deadline voor het openstellen van de private banksector. Het openen van deze sector voor buitenlandse concurrentie was een voorwaarde voor het lidmaatschap. Afgesproken is destijds dat de Chinese bancaire markt na precies vijf jaar open zou gaan voor buitenlandse partijen.

China kan een WTO-zaak van de VS verwachten als het de regelgeving niet op tijd aanpast.

Acht buitenlandse banken, waaronder ABN AMRO, dienden maandag, de eerste dag waarop aanvraag van een volledige bankstatus mogelijk is, een aanvraag in om te kunnen deelnemen in lokale banken. Zo hopen ze makkelijker toegang te krijgen tot de Chinese klant.

Tot op heden hebben buitenlandse banken beperkte toegang tot de private banksector. Zo kunnen Chinezen vooralsnog alleen hun dollars bij deze instellingen onderbrengen. Wanneer de Chinese toezichthouder de aanvragen van de banken goedkeurt, mogen ze daarnaast ook diensten in Chinese yuans aanbieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer