Boeren Zimbabwe nog op eigen land
In Zimbabwe hebben de meeste blanke boeren het ultimatum van president Robert Mugabe om hun boerderijen en landerijen te verlaten, naast zich neer gelegd. Slechts 400 boeren gaven gehoor aan de eis van de president, meldde de Zuid-Afrikaanse radio zondag.
De boerenbond CFU zei zondag dat de toestand in het land rustig is. Er zijn geen incidenten gemeld en de politie heeft niemand gearresteerd voor het niet ontruimen van zijn land. Het heeft er alle schijn van dat de zogenoemde oorlogsveteranen opdracht hebben gekregen geen van de landerijen te bezetten. Ook de kranten, traditioneel een spreekbuis van de regering om maatregelen aan te kondigen of waarschuwingen te uiten, roerde de kwestie zondag niet aan.
De Nederlandse boer Van Buuren, woonachtig in Macaiki op ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Harare, zei zondag dat het opvallend stil was. „Er was nauwelijks verkeer op de weg. Ik weet niet waardoor dat kwam.”
De familie Van Buuren behoort tot de vijftien Nederlandse landbouwgezinnen die hun land moeten afstaan aan zwarte landlozen. De Van Buurens hebben donderdag hun boerderij al verlaten en onderdak bij kennissen gevonden. „Ik heb zondag verscheidene keren contact gehad met onze ambassade in Harare en daar hebben ze me verteld dat zich onder de Nederlandse boeren geen incidenten hebben voorgedaan.”
Van Buuren en de andere blanke boeren in Zimbabwe kijken met spanning uit naar een rede maandag van Mugabe. De president houdt dan, op de Dag van de Helden, een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de oorlog uit de jaren zeventig tegen de blanke overheersing. In die rede vaart hij meestal uit tegen de blanke boeren en het voormalige koloniale moederland. Van Buuren: „Als Mugabe opnieuw een antiblanke toespraak houdt, zullen veel blanke boeren besluiten Zimbabwe te verlaten.”
Ongeveer 2900 van de resterende 4500 blanke boeren hadden uiterlijk donderdag hun boerderijen en landerijen in Zimbabwe moeten verlaten, op straffe van maximaal twee jaar gevangenisstraf en een geldboete. Veel boeren putten hoop uit een rechterlijke uitspraak die bepaalde dat boerderijen niet mogen worden onteigend voordat banken en andere verstrekkers van hypotheken op de hoogte zijn gesteld.
Mugabe wil het land van de blanke minderheid herverdelen over zwarte families zonder land. Zo wil hij een einde maken aan de praktijk dat 70 procent van de vruchtbaarste landbouwgrond 22 jaar na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië nog steeds in handen is van een zeer kleine blanke minderheid.