„Actie nodig voor doelmatiger zorg”
AMSTERDAM - Het doelmatiger maken van de zorg voor chronisch zieken is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid en zorginstellingen, maar ook van verzekeraars en patiënten zelf. Een club van jonge academici, verenigd in de zogeheten Nationale DenkTank, constateert dat in een maandag verschenen rapport.
De denktank stelt daarin onder andere voor verzekeraars te compenseren voor investeringen die zij doen op het gebied van preventie. Een verzekeraar die voor een verzekerde een preventieprogramma opzet zou daarvoor ook beloond moeten worden op het moment dat deze verzekerde zijn polis bij hem beëindigt en kiest voor een verzekeraar die nog niets in zijn gezondheid heeft geïnvesteerd.Een dergelijk uitgewerkt voorstel is voor Nederlandse begrippen nieuw. Hetzelfde geldt voor de uitgewerkte plannen van de denktank voor een landelijk platform dat succesvolle initiatieven om de zorg voor chronisch zieken doelmatiger te maken in heel de sector verbreidt.
Een reeds bestaand initiatief waarbij de opstellers van het rapport zich aansluiten is het opstellen van zelfmanagementprogramma’s. Met behulp daarvan kunnen chronische patiënten hun ziekte beter onder controle houden en verergering van hun kwaal voorkomen. Op dit moment zijn het vooral diabetespatiënten die al met dergelijke programma’s werken. De denktank maakt met voorbeelden en rekenmodellen inzichtelijk dat mogelijk ook patiënten die lijden aan depressies, hartproblemen, luchtwegaandoeningen en gewrichtsslijtage erbij zijn gebaat.
De denktank is enthousiast over het invoeren van een digitaal interactief themakanaal, waarmee chronisch zieken contact kunnen houden met hun zorgverlener en de kwaliteitsgegevens van verschillende zorgaanbieders kunnen inzien. Net als de commissie-Scheepsbouwer enkele maanden terug, wil hij dat innovaties en logistieke verbeteringen in de zorg meer worden gestimuleerd in plaats van afgeremd, zoals nu vaak het geval is.
Omdat chronisch zieken veelal met meerdere hulpverleners te maken krijgen, wil de denktank dat deze zich verenigen in gezondheidscentra, waarvan ook lager opgeleide praktijkondersteuners en administratieve krachten deel uitmaken. De patiënten zelf kunnen dan aan een loket worden geholpen, terwijl artsen allerlei niet-medische taken kunnen overlaten aan het overige personeel.
Verzekeraars kunnen volgens de denktank de zorgsector aanmoedigen de scheiding tussen de huisartsenzorg en de ziekenhuiszorg op te heffen door gezamenlijke initiatieven van huisartsen, specialisten en verpleegkundigen financieel te belonen. Dit zou kunnen leiden tot een speciale polis op maat, waarmee patiënten met een chronische ziekte zich in een keer kunnen verzekeren voor zowel behandelingen in de eerste als in de tweede lijn.
Het team van jonge academici dat de Nationale DenkTank vormt, wisselt jaarlijks van samenstelling en maakt onderdeel uit van de zogeheten Stichting de Nationale DenkTank. Deze stichting is opgericht in 2005 en heeft als doel de samenwerking te verbeteren tussen kennisinstellingen als universiteiten en onderzoekscentra, het bedrijfsleven en de overheid.