Overleg versoepeling ontslagrecht mislukt
DEN HAAG (ANP) - Het overleg tussen werkgevers en werknemers over een versoepeling van het ontslagrecht is mislukt. Maandag zouden zij nog wel overleg voeren, maar de kans dat dit iets oplevert is uiterst klein, zo heeft een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW zaterdag laten weten.
Vorige week legde VNO-NCW nog een eindbod op tafel, dat volgens de werkgevers tegemoet kwam aan de laatste bezwaren van de vakbeweging. Maar de FNV heeft laten weten hierop niet te kunnen ingaan, aldus VNO-NCW.Een woordvoerster van de FNV liet zaterdagochtend weten dat het nog te vroeg is om te concluderen dat een akkoord van de baan is. Maar ook zij gaf toe dat de vooruitzichten uiterst somber zijn.
„Ik constateer dat nu óók de FNV tot de conclusie is gekomen dat er sprake is van een onoverbrugbare kloof”, aldus CNV-vicevoorzitter Rienk van Splunder in een schriftelijke verklaring. „Soms moet je als bonden een streep trekken, en dat is nu gebeurd.”
Werkgevers en werknemers praten in de Sociaal-Economische Raad (SER) al anderhalf jaar over het ontslagrecht. Het is een lang gekoesterde wens van de werkgevers het gemakkelijker te maken mensen te ontslaan. De vakbeweging verwijt de werkgevers dat zij er vooral op uit zijn ontslag goedkoper te maken.
In het conceptadvies aan het kabinet dat voorlag, ging het er in hoofdlijnen om de ontslagprocedures te verkorten en de ontslagvergoeding te versoberen. De werkloosheidsuitkeringen zou omhooggaan en er zou meer geld voor scholing komen.
De vakbeweging had vooral bezwaar tegen een lagere ontslagvergoeding. Die bedraagt nu volgens de kantonrechtersformule een maandsalaris per dienstjaar. Voor ouderen is hij hoger.
Maandag zouden de werkgevers- en werknemersorganisaties en de kroonleden van de SER weer bijeenkomen om te bepalen hoe het nu verder moet.