Binnenland

Vervolgen voogd Savanna schokt jeugdzorg

DEN HAAG - Jeugdzorgorganisaties reageren geschokt op de beslissing van justitie om de gezinsvoogd van het in 2004 omgekomen peutertje Savanna te vervolgen. Ze vrezen dat gezinsvoogden hun werk niet meer kunnen doen.

Binnenlandredactie
8 December 2006 21:29Gewijzigd op 14 November 2020 04:21
AMSTERDAM – Kaarsen bij de stille tocht die plaatshad na de dood van de peuter Savanna in 2004. Jeugdzorginstanties maakten zich vrijdag boos over het besluit van justitie om de voogd van het destijds driejarige meisje te vervolgen. In de zaak zijn de oud
AMSTERDAM – Kaarsen bij de stille tocht die plaatshad na de dood van de peuter Savanna in 2004. Jeugdzorginstanties maakten zich vrijdag boos over het besluit van justitie om de voogd van het destijds driejarige meisje te vervolgen. In de zaak zijn de oud

Het openbaar ministerie besloot vrijdag een zaak aan te spannen tegen de gezinsvoogd die verantwoordelijk was voor de zorg aan het 3-jarige kind uit Alphen aan den Rijn, dat twee jaar geleden stierf doordat ze werd mishandeld door haar moeder.Volgens het parket in Den Haag heeft de voogd zich schuldig gemaakt aan dood door schuld of aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld. De vrouw heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar en te weinig aandacht gehad voor signalen die wezen op mishandeling, meent justitie. Het is voor het eerst dat justitie een medewerker van jeugdzorg strafrechtelijk vervolgt voor een dergelijk delict.

Werkgeversorganisatie MO Groep vreest dat gezinsvoogden, die onder meer de zorg rond probleemgezinnen coördineren, minder slagvaardig worden in hun beslissingen. „Want als ze een keer een fout maken, kunnen ze voor de rechter worden gedaagd”, aldus voorzitter Hans Nieukerke van de afdeling jeugdzorg van de MO Groep.

De Belangenvereniging voor Medewerkers Bureaus Jeugdzorg reageert verbijsterd. Voorzitter Ton Molenaar: „We zijn vogelvrij.” De medewerkers staan volgens hem al onder grote druk. Ze krijgen veel kinderen toegewezen, hebben te maken met agressie en bedreigingen afkomstig van ouders. „En nu krijgen ze ook nog de rechter op hun dak.”

Het OM verwacht dat de gezinsvoogd niet in de gevangenis belandt. Het doel van de vervolging is dat de vrouw een taakstraf krijgt opgelegd of dat de rechter haar verbiedt haar beroep van gezinsvoogd uit te oefenen. De vrouw werkt inmiddels al niet meer als gezinsvoogd.

Savanna stierf in september 2004 doordat haar moeder, Sonja de J., haar had mishandeld. Het kind stikte door een prop die de moeder in haar mond had geduwd om haar stil te krijgen. De moeder en haar man mishandelden Savanna structureel. Ze sloegen haar, sloten haar op en gaven haar te weinig te eten. Ten tijde van haar dood was Savanna ernstig ondervoed en zat ze onder de blauwe plekken.

Dit alles gebeurde ondanks dat een scala aan hulpverleners bij het gezin over de vloer kwam. De gezinsvoogd, in dienst van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, kreeg in een rapport van Inspectie Jeugdzorg de zwaarste kritiek. Ook de Raad voor de Kinderbescherming en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling kregen kritiek. Zij stelden het belang van de moeder en niet dat van het kind voorop, aldus de inspectie.

De eerstverantwoordelijken voor de dood van Savanna, de moeder en stiefvader, zijn inmiddels veroordeeld. Het gerechtshof in Den Haag legde Sonja de J. en Mario B. begin dit jaar celstraffen en tbs op. De J. kreeg zes jaar cel wegens doodslag. B. moest twee jaar de cel in voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer