Buitenland

„Stuur militairen EU naar Georgië”

DEN HAAG - De Europese Unie moet een eigen troepenmacht sturen naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië om bij te dragen aan de stabiliteit en wederopbouw van deze afvallige deelrepublieken.

Buitenlandredactie
8 December 2006 13:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

Die aanbeveling doet luitenant-kolonel dr. Marcel de Haas, onderzoeker aan het Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael, in zijn onderzoeksrapport over veiligheid en energie in de Zuidelijke Kaukasus.Op dit moment is in beide Georgische regio’s een Russische vredesmacht actief namens het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Dat speelt daar echter ”geen erg neutrale rol”, concludeert De Haas in zijn rapport. Door Abchazië en Zuid-Ossetië te steunen in hun rebellie tegenover het centrale gezag in Tbilisi probeert Moskou een Georgisch lidmaatschap van de NAVO zo veel mogelijk te vertragen en Europa en de Verenigde Staten zo veel mogelijk van de Kaukasus te weren.

Het is niet de bedoeling dat een EU-vredesmacht de Russische militairen vervangt, maar dat hij hun eenheden aanvult, stelt de Clingendael onderzoeker. Volgens hem moet Moskou wel akkoord gaan met een Europese missie, omdat het belang heeft bij goede relaties met de EU en bovendien geen reden heeft om zich daardoor bedreigd te voelen.

In zijn rapport toont De Haas aan dat militaire organisaties en grote mogendheden in de Zuidelijke Kaukasus steeds actiever worden, met name op het gebied van energieveiligheid. Zo is Moskou niet alleen aanwezig in Abchazië en Zuid-Ossetië, maar heeft het ook een militaire basis in Armenië. De VS geven echter militaire steun aan Georgië en Azerbeidzjan. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de VS en de NAVO actief betrokken zijn bij de beveiliging van oliepijpleidingen in Georgië en Azerbeidzjan, hoewel Washington en Brussel dat formeel ontkennen.

Ook de Kaspische Zee met zijn olie- en gasvoorraden en de positie van de Zuidelijke Kaukasus als steunpunt voor westerse operaties in het nabijgelegen Centraal-Azië (Afghanistan) wakkeren steeds meer de rivaliteit tussen de VS en Rusland aan, constateert De Haas. Een lokale wapenwedloop acht hij niet uitgesloten. Volgens de analist zal de wedijver voortduren totdat landen zoals Georgië, Azerbeidzjan en Armenië in westerse structuren zijn opgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer