Grote schade door wolkbreuk Rijssen
Een wolkbreuk boven Rijssen heeft zondagmorgen grote schade aangericht. Volgens brandweercommandant Wolterink bedraagt de schade ten minste 1 miljoen euro. „Maar dat kan best een veelvoud worden”, zei hij. De Gelderse gemeente Putten werd in de nacht van zaterdag op zondag getroffen door een wolkbreuk. Doornspijk en Oost-Groningen kampten eveneens met wateroverlast.
Vijftig brandweermensen uit Rijssen, Holten en Nijverdal waren zondag de hele dag bezig met het wegpompen van het regenwater in Rijssen. Aan het eind van de middag waren 75 kelders leeggepompt. Ook tientallen huiskamers stonden blank. „Er zijn ook nogal wat bedrijfsinstallaties met waterschade. In sommige delen van Rijssen stond het water 75 centimeter hoog”, aldus Wolterink. „We zijn heel blij met de hulp die ons van alle kanten is geboden. Burgers met pompinstallaties en boeren met giertanks hebben geweldig geholpen.”
De kelder van de Noorderkerk van de gereformeerde gemeente liep geheel onder. Er stonden twee auto’s geparkeerd. Ook de werkplaats van de koster en het aggregaat -dat kort voor de dienst nog dienstdeed omdat de stroom enige tijd uitviel- kwamen onder water te staan. De brandweer pompte 150.000 liter water uit de ruimte.
„De omvang van de schade is nog onbekend”, verklaarde koster J. Kamp maandagmorgen. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor. „Dat had ook anders kunnen zijn. Ik stond tot m’n knieën in het water. Ik wilde nog proberen de auto’s van m’n schoonvader en van mezelf naar buiten te rijden. De deur stond echter bol en toen ik hem opendeed, kwam er van bovenaf, vanaf de straat, een stortvloed water naar me toe. Ik dacht: Straks bereikt het water het aggregaat en komt het onder stroom te staan. En ik stond erin. Dan heb je het even niet breed. Door het water ben ik zo snel mogelijk naar boven geklauterd. In de garage kwam het water naar schatting 1,5 meter hoog te staan; in de kelder stond wel 2 meter. Gelukkig vloeide een deel van het water weg via de kruipruimte, anders was het in de kelder nog hoger komen te staan.”
De politie deelde mee dat de kerkgangers die per auto waren gekomen, niet weg mochten in verband met omhooggekomen putdeksels. Kort voor het eind van de dienst kwam het bericht dat de automobilisten toch mochten vertrekken.
De wolkbreuk begon rond kwart over negen en hield meer dan een uur aan. Ook enkele scholen hebben waterschade. Voorzover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Het buurdorp Enter werd eveneens getroffen. In Weerselo kwamen vier meldingen van wateroverlast binnen.
Door blikseminslag zat een deel van Rijssen korte tijd zonder stroom. Het treinverkeer van en naar Deventer kwam stil te liggen. Reizigers tussen Hengelo en Amersfoort moesten via Zutphen of Zwolle reizen. De NS liet bussen rijden van en naar Deventer.
In Doornspijk kwam de plaatselijke supermarkt zondagochtend rond negen uur in de problemen. Door de vele regen stond de regenpijp in hoog water en kon het water in de dakgoten niet meer weg. Er ontstond lekkage in de winkel, waarbij het plafond werd vernield. Ook enkele huizen in de omgeving liepen onder. De brandweer van Elburg verleende bewoners aan de Hoeckelsweg hulp bij het watervrij maken van kelders en kruipruimten. In enkele straten kwamen de putdeksels van hun plaats.
In de nacht van zaterdag op zondag kreeg ook Putten een wolkbreuk te verwerken. De politie kreeg diverse meldingen binnen van ondergelopen woningen en kelders. De riolering kon het water niet aan, waardoor de rioolinhoud naar boven kwam. Dat veroorzaakte stankoverlast. Straten kwamen blank te staan. Politie en brandweer moesten op verschillende plaatsen assistentie verlenen.
Zaterdag zorgden hoosbuien, onweer en harde wind in het oosten van de provincie Groningen voor overlast. Daarbij kwam de gemeente Bellingwedde grotendeels zonder stroom te zitten, veel straten stonden blank, een feesttent in Westerlee waaide om, er liepen woningen onder water en een meubelzaak in Kolham werd door de bliksem getroffen. In de feesttent waren mensen aanwezig, maar niemand raakte gewond. Bij de meubelzaak ontstond een gat in het dak van 8 vierkante meter.
In Veendam had vooral het noordelijke deel van de gemeente veel last van het water. Tientallen mensen belden de brandweer met het verzoek het water weg te pompen. Het waterpeil in het riool moest echter eerst zakken voordat het water kon worden weggepompt. Vrijdagavond veroorzaakte een wolkbreuk overlast in het zuidoosten van Limburg.