Binnenland

Campagne Sire tegen kinderleed

AMSTERDAM (ANP) – De stichting SIRE heeft donderdag een campagne gelanceerd om aandacht te vragen voor kinderleed. De naam van de campagne is “Ik zie ik zie wat jij niet ziet”. Met de campagne wil de stichting een brede maatschappelijke verontwaardiging creëren over alle vormen van kinderleed, bleek bij de presentatie in Paradiso in Amsterdam.

7 December 2006 15:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:20

Via tv– en radiospotjes en advertenties in kranten en weekbladen vraagt SIRE aandacht voor seksueel misbruik, huiselijk geweld, armoede, kindermishandeling en zwerfjongeren. Ook de internetsite www.ikzieikziewatjijnietziet.nl maakt onderdeel uit van de campagne. „We willen aandacht vestigen op alle kinderen in Nederland die in de kou staan", aldus projectleider Helga Bouwman. „In elke klas zit er wel een".Volgens SIRE spreken de cijfers voor zich. In Nederland zijn honderdduizenden kinderen slachtoffer van verwaarlozing en mishandeling. Per week sterft minstens één kind aan de gevolgen daarvan. Elk jaar worden 80.000 kinderen mishandeld en zijn 350.000 Nederlandse kinderen getuige van geweld tegen een van de ouders. Ruim 450.000 kinderen kunnen door geldgebrek niet meedoen in de maatschappij. Op straat zwerven 5000 jongeren.

Tv–spotjes tonen kinderen die geslagen of seksueel misbruikt worden. In een radiocommercial vraagt een kind: „Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is rood…“. Dat blijkt geen brandweerauto of potlood te zijn, maar „de rode striemen op mijn rug van toen papa zijn afstandsbediening kwijt was”. SIRE werkt in de campagne, die loopt tot het voorjaar, samen met organisaties als de Kindertelefoon en Stichting Korrelatie.

In Paradiso vertelden jongeren wat hun als kind is overkomen. De 26–jarige Sunita is van jongs af aan door haar alcoholverslaafde en pedofiele vader geslagen. In een kindertehuis is ze seksueel misbruikt, in internaten sloeg de groepsleiding haar in elkaar en haar pleeggezin onderdrukte haar. „Als ik mijn handdoek was vergeten, moest ik naakt in de gang opdrogen", zei Sunita. Op haar 16e woonde ze al op kamers en inmiddels zegt ze dat haar leven op orde is. „Ik zou willen zeggen: doe ’s een keer normaal tegen kinderen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer