Binnenland

Kritiek op Amsterdamse "ov–politie"

AMSTERDAM (ANP) – De ondernemingsraden van de politie Amsterdam–Amstelland en het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB hebben forse kritiek op de “ov–politie” die de gemeente Amsterdam volgend jaar wil invoeren. Ze hebben verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema opgeroepen het besluit terug te draaien. Ze menen dat de invoering van de speciale ov–politie ten koste gaat van de veiligheid in het openbaar vervoer, maakten ze donderdag bekend.

7 December 2006 13:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:20

Onder de naam “Veiligheidsteam Openbaar Vervoer” gaan volgend jaar 67 politiemensen en 84 veiligheidsmedewerkers toezicht houden op stations en in trams, bussen en metro’s in Amsterdam. De dagelijkse coördinatie komt in handen van het Amsterdamse politiekorps. Bij spoedeisende incidenten in het openbaar vervoer zal de reguliere politie optreden.De ondernemingsraden vragen zich af wat de noodzaak is van een ov–politie, omdat het GVB nu al medewerkers heeft die toezicht houden. „Er wordt een goed functionerend team bij het GVB weggehaald uít het openbaar vervoer dat vervolgens moet gaan functioneren ROND het openbaar vervoer in Amsterdam. En als er dan vervolgens problemen ontstaan ín het openbaar vervoer, dan mag de wijkteampolitie het oplossen.", aldus Gerard Putman, voorzitter van de OR van de Amsterdamse politie, in een brief aan Herrema.

De OR van de politie ziet de extra belasting van de wijkteams niet zitten omdat daar een onderbezetting is en de bestaande budgetten met de komst van de ov–politie niet worden verhoogd. Putman: „Wij zullen alles in het werk stellen om te proberen deze rampzalige besluitvorming te keren".

Volgens de ondernemingsraad van het GVB gaan toezichthouders straks te voet surveilleren op OV–knooppunten, terwijl ze nu in busjes op incidenten afgaan. „Een incident levert straks dus meteen een stilstaande tram op, woedende passagiers en escalatie naar geweld", aldus OR–voorzitter Ger Geldhof.

De OR maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van de collega’s. De surveillanten dragen nu een wapenstok en handboeien. „Daar ging een deëscalerende werking van uit. Maar wapenstok en handboeien gaan verdwijnen en de huidige gemiddelde aanrijdtijd van vijf minuten is met de resterende middelen niet te handhaven".

Een woordvoerder van Herrema liet weten nog geen inhoudelijke reactie te kunnen geven omdat de wethouder het advies van de OR nog niet heeft ontvangen. Overigens benadrukte hij dat Herrema wel vasthoudt aan het concept, dat in zijn ogen een verbetering is voor de veiligheid in het openbaar vervoer. De gemeenteraad beslist eind deze maand over het invoeren van de ov–politie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer