VN-tribunaal wil Seselj in leven houden
DEN HAAG - De Servische aangeklaagde voor het Joegoslaviëtribunaal Vojislav Seselj moet indien noodzakelijk gedwongen worden gevoed. Dit heeft het Joegoslaviëtribunaal woensdagbepaald. De ultranationalistische politicus is sinds 10 november in hongerstaking.
Seselj moet in leven blijven, vindt het tribunaal. De rechters hebben de Nederlandse autoriteiten bevolen Seselj van medische verzorging te voorzien om zijn gezondheid en welzijn te beschermen en om te voorkomen dat hij sterft, aldus een verklaring van het tribunaal.Drie onafhankelijke artsen die Seselj deze week onderzochten, zeiden ernstig bezorgd te zijn over de gezondheidstoestand van de Serviër. Hij zou elk moment een hartaanval kunnen krijgen.
De politicus weigert voedsel en medicijnen. Hij neemt alleen water tot zich. Volgens de Servische, de Russische en de Franse arts toonde de Serviër zich vastbesloten zijn actie voort te zetten.
Seselj werd in 2003 aangeklaagd wegens misdaden tegen de mensheid en wegens oorlogsmisdaden. Hij ging in hongerstaking uit protest tegen de wijze waarop het tribunaal hem behandelt.
Het ministerie van Justitie in Den Haag kon woensdagavond nog niet reageren op de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal. De minister zal ernaar moeten kijken, aldus een woordvoerder. Vooralsnog lijkt het erop dat er geen wettelijke belemmeringen zijn om Seselj onder dwang voedsel toe te dienen.
De kwestie speelde in 2002 ook bij de hongerstaking van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. In antwoord op Kamervragen van de PvdA antwoordde toenmalig minister van Justitie Donner dat „het toedienen van voeding en of vocht valt onder het begrip geneeskundige handeling.” De beslissing daarover ligt bij de directeur van de inrichting, die zich daarbij baseert op het oordeel van een arts.
Hoewel in beginsel de wil van de gedetineerde wordt gerespecteerd, bepaalt de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) dat een gedetineerde verplicht kan worden te gedogen dat ten aanzien van hem een geneeskundige behandeling wordt toegepast.
Donner zei destijds ook dat bij een besluit over dwangvoeding meer belangen en overwegingen aan de orde kunnen zijn dan alleen de wil en wilsbekwaamheid van de betrokkene, zoals bijvoorbeeld het belang van een ongestoorde rechtsgang.