Opinie

Pas energielabels voor koelkasten aan

Het huidige energielabelsysteem voor elektrische apparaten is achterhaald. Er zijn nieuwe energienormen nodig, stellen Mirjam de Rijk en Jeroen Winckers.

7 December 2006 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:20
„Koelapparatuur kan technisch nog veel zuiniger.” Foto RD, Anton Dommerholt
„Koelapparatuur kan technisch nog veel zuiniger.” Foto RD, Anton Dommerholt

Energielabels hadden de afgelopen jaren een positief effect op het energiegebruik. De meeste koelkasten hebben inmiddels een A- of een B-label en er zijn dus vrijwel geen modellen meer met de classificatie C, D, E of F, de labels voor de energieslurpers. Onderzoek naar de energiezuinigste koelapparatuur laat echter ook zien dat er binnen het A-label zeer forse verschillen in energiegebruik zijn, verschillen die voor consumenten slecht zichtbaar zijn. De speciaal hiervoor gecreëerde categorieën A+ en A++ zijn in de winkel slecht te herkennen.Natuur en Milieu vindt dat duidelijker zichtbaar moet zijn dat een koelkast tot de A± of de A+±categorie behoort. Maar veel beter is het natuurlijk als de normen om een A-label te krijgen iedere drie jaar omhooggaan. Een producent zal dan voortdurend moeten innoveren om z’n label te behouden. Technisch hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Koelapparatuur kan technisch nog veel zuiniger.

Natuur en Milieu ontdekte ook dat de zogeheten Amerikaanse koelkasten, de nieuwste trend, echte klimaatslopers zijn. Deze tweedeurs designkoelkasten, met vriezer en koelkast naast elkaar, vallen op door hun grootte én door hun hoge energiegebruik. Hoe kouder het in je Amerikaanse koelkast is, hoe sneller de poolkappen smelten. Een Amerikaanse koelkast met ingebouwde vriezer verbruikt jaarlijks gemiddeld 500 kWh, ofwel 100 euro per jaar. Dat is bijna het dubbele van een gewone koelkast en vrieskist met vergelijkbare ruimte.

Natuur en Milieu en onderzoeksbureau Ecofys hebben voor de verschillende categorieën koelkasten en vriezers een top tien opgesteld van de zuinigste modellen. Ook maakten ze een lijst van de minst zuinige apparaten. Daaruit blijkt dat een weinig zuinige koelkast tot tweeënhalf keer meer stroom verbruikt dan een zuinig model.

Zo gebruikt de onzuinige Candy CL160 tijdens zijn hele levensduur 360 euro meer aan stroom dan een even grote Liebherr KTP 1740 of een Miele K2319. Het bespaarde bedrag is twee keer de aanschafprijs van de Candy. Liebherr scoort het beste in het toptienonderzoek. Zij komen het meest voor in de zuinige top tien. Het minst zuinige merk is BEKO, dat de meeste vermeldingen heeft in de lijst van energieverslindende koelkasten.

Wanneer iedereen in Nederland een zuinige koelkast uit de top tien aanschaft, scheelt dat jaarlijks 1,3 miljard kilowattuur elektriciteit. Dat is evenveel als het stroomverbruik van de helft van de Amsterdamse huishoudens.

De auteurs zijn respectievelijk directeur en woordvoerder van de stichting Natuur en Milieu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer