Buitenland

Ruim 25.000 families nog dakloos in Atjeh

LONDEN - Meer dan 25.000 families in de Indonesische provincie Atjeh zijn twee jaar na de verwoestende tsunami nog altijd dakloos.

Buitenlandredactie
7 December 2006 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:20
BAN MUANG – Thaise arbeiders droegen woensdag aluminiumkisten uit een mortuarium. De kisten bevatten de lichamen van slachtoffers van de tsunami van 26 december 2004. Het ging om 110 niet geïdentificeerde lichamen. Ze werden begraven op de begraafplaats b
BAN MUANG – Thaise arbeiders droegen woensdag aluminiumkisten uit een mortuarium. De kisten bevatten de lichamen van slachtoffers van de tsunami van 26 december 2004. Het ging om 110 niet geïdentificeerde lichamen. Ze werden begraven op de begraafplaats b

Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de internationale hulporganisatie Oxfam, waarvan het Nederlandse Novib deel uitmaakt.Ondanks massale internationale steun na het verwoestende natuurgeweld zijn in Atjeh pas 48.000 van de benodigde 128.000 nieuwe huizen gebouwd. Vele slachtoffers leven nog altijd in slechte omstandigheden.

Een van de grootste problemen is de toewijzing van land en de onduidelijkheid en ruzie over landbezit. Tienduizenden burgers zijn door de vloedgolven hun documenten kwijtgeraakt. Ze kunnen niet meer aantonen dat ze land in bezit hadden of gepacht. Een groot deel van dat land is bovendien onbewoonbaar.

Volgens Oxfam moet de Indonesische overheid samen met hulporganisaties werken aan een oplossing. Voorkomen moet worden dat nog meer huizen gebouwd worden op grond waarvan niemand weet wie deze bezit en waarover alleen nog maar meer vertragende ruzie en administratieve rompslomp ontstaat.

Volgens de Verenigde Naties vielen door de zeebeving en de tsunami op tweede kerstdag 2004 zeker 181.516 doden. Daar komen nog eens 49.936 personen bij die nog altijd formeel als vermist te boek staan. In totaal staat het officiële aantal slachtoffers dan op 231.452.

De slachtoffers vielen in twaalf landen: Indonesië, Sri Lanka, India, Maldiven, Thailand, Myanmar, Maleisië, Kenia, Madagascar, Seychellen, Somalië en Tanzania. Atjeh werd het hardst getroffen.

In Thailand zijn deze week de laatste anonieme slachtoffers van de tsunami begraven. Voorafgaand aan de begrafenis was er een sobere plechtigheid iets ten noorden van de badplaats Phuket.

Slechts enkele mensen, onder wie politiemannen en boeddhistische, christelijke en islamitische leiders, toonden belangstelling voor de begrafenis van de laatste groep van 410 niet geïdentificeerde lichamen. Het gaat vermoedelijk vooral om migranten uit het buurland Birma (Myanmar).

Driehonderd ongeïdentificeerde lichamen werden in oktober en november begraven. Vijftig mensen kregen woensdag hun laatste rustplaats in het massagraf. De laatste zestig worden donderdag of vrijdag ter aarde besteld.

In Thailand bevinden zich na de begrafenissen nog de lichamen van 103 slachtoffers die al wel zijn geïdentificeerd, maar die nog door families moeten worden opgehaald. Het gaat om 72 Birmezen, 28 Thailanders, een Filipijn, een Turk en een Nepalees.

De vloedgolven kostten circa 5400 mensen in Thailand het leven, onder wie 34 Nederlandse vakantiegangers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer