Kamer eist uitleg over uitzetstop
DEN HAAG - De Kamer heeft woensdagmiddag opheldering van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken geëist over een tijdelijke uitzetstop voor uitgeprocedeerde asielzoekers.
De bewindsvrouw zei dinsdag dat de IND de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers opschort tot het Kamerdebat over het generaal pardon. In de brief over de pardonregeling die het kabinet aan de Kamer heeft gestuurd, schrijft Verdonk echter dat het stopzetten van uitzettingen „niet op zorgvuldige wijze uitvoerbaar is.”De Kamer nam vorige week een motie aan die het kabinet oproept geen asielzoekers uit te zetten totdat er in de formatie is gesproken over een generaal pardon voor alle vluchtelingen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Omdat nu onduidelijk is of Verdonk de uitzettingen wel of niet opschort, eiste de Kamer woensdagmiddag per ommegaande een brief van de bewindsvrouw waarin ze helderheid verschaft.
Als Verdonk de Kamer laat weten dat ze de uitzettingen inderdaad opschort, kan er morgen of begin volgende week worden gedebatteerd over de kabinetsbrief over het generaal pardon. Weigert de minister toch de uitzettingen op te schorten, „dan is er echt een groot probleem”, zei PvdA-Kamerlid Dijsselbloem woensdagmorgen. In dat geval zou de Kamer nog vanavond met de bewindsvrouw willen debatteren. Dijsselbloem en Huizinga (ChristenUnie) denken niet dat de Kamer Verdonk dan wegstuurt. „Dat lost niets op.”
In de brief die het kabinet dinsdag aan de Kamer heeft gestuurd, schrijft Verdonk dat de motie over het generaal pardon „niet uitvoerbaar is en onwenselijke effecten heeft.” Onuitvoerbaar omdat onduidelijk is wie er onder zo’n pardonregeling zouden moeten vallen. Onwenselijk omdat er een aanzuigende werking van een pardon uitgaat: minder mensen zullen Nederland vrijwillig verlaten en ons land wordt aantrekkelijker voor nieuwe asielzoekers. Een pardonregeling zou ten slotte in de formatie moeten worden geregeld.
Met dat laatste is de Kamer het eens. „We gaan niet met het huidige kabinet onderhandelen over een generaal pardon”, zei Dijsselbloem woensdagmorgen. „Dat willen we in de formatie regelen of, als dat niet lukt, via een initiatiefwet.” De Kamer wil alleen dat er voorlopig geen asielzoekers worden uitgezet. „Dat is een heel redelijk verzoek”, meent Huizinga.
Dijsselbloem bestrijdt het argument van Verdonk dat onduidelijk is wie onder het pardon zouden moeten vallen. „Dat is onzin. Het gaat om mensen die onder het project Terugkeer van de minister vielen, en zij weet toch wie dat zijn.” Dertigduizend van hen zijn nog in Nederland.
Aedes, de koepel van woningcorporaties, zal gezinnen met kinderen met voorrang huisvesten als er een pardon komt.