Merkel laat ultimatum voor Turkije varen
BRUSSEL - Duitsland en Frankrijk zien ervan af Turkije een nieuw ultimatum op te leggen voor het toelaten van schepen en vliegtuigen uit Cyprus. „We willen geen enkel ultimatum”, verklaarde bondskanselier Merkel dinsdag.
Zij voerde in het Duitse Mettlach overleg met de Franse president Chirac en diens Poolse collega Kaczynski. Eerder viel uit opmerkingen van Merkel te concluderen dat zij een harde aanpak wenste in de richting van Ankara, maar waarschijnlijk onder druk van andere lidstaten en van Eurocommissaris Rehn (Uitbreiding) kiest zij uiteindelijk toch voor een mildere opstelling.De EU-ministers van Buitenlandse Zaken proberen maandag overeenstemming te bereiken over maatregelen tegen Turkije. Dit als straf voor de weigering om, zoals door de Unie geëist, voor het einde van dit jaar de grenzen te openen voor verkeer vanuit het Griekse deel van Cyprus. Komen zij er niet uit, dan ligt de kwestie later in de week op tafel tijdens de top van de regeringsleiders. De Europese Commissie stelt als sanctie voor 8 van de 35 beleidsterreinen die aan de orde zijn bij de toetredingsbesprekingen voorlopig niet in behandeling te nemen.
Het college van voorzitter Barroso noemt in zijn aanbeveling geen nieuwe datum waarop Turkije aan zijn verplichtingen dient te voldoen. Merkel suggereerde maandag dat zij uit was op een respijt van anderhalf jaar, maar die strikte benadering lijkt nu wat haar betreft van de baan.
Zij vindt dat de EU uiterlijk voor de verkiezingen van het Europees Parlement in 2009 de zaak opnieuw moet beoordelen, aan de hand van een tussen de herfst van 2007 en het voorjaar van 2009 te verschijnen rapport van de Commissie over de ontwikkelingen. Chirac heeft zich bij die lijn aangesloten, de opinie van Polen wijkt hier weinig van af, zo viel in Mettlach te beluisteren. Duitsland en Frankrijk leggen als grote landen veel gewicht in de schaal bij de besluitvorming binnen de EU.