Kabeljauwbestand in EU blijft afnemen
BRUSSEL - Het herstelplan van de EU voor de aanwezige hoeveelheid kabeljauw in de wateren levert onvoldoende resultaat op. De bestanden blijven afnemen.
Europees commissaris Borg (Visserij) zei dit dinsdag bij de presentatie van zijn voorstellen voor de toegestane vangsten in 2007. Ondanks opgelegde beperkingen valt er geen verbetering te constateren. De voorraad van de bewuste soort in de Noordzee bedraagt nog ongeveer een vijfde van die in 1970.Borg kondigde tegen deze achtergrond aan dat hij over een aantal maanden een reeks aanvullende maatregelen zal voorleggen. „We zijn ervan overtuigd dat een nog strengere aanpak nodig is om de duurzaamheid te waarborgen”, benadrukte hij. Voor volgend jaar wil hij de quota voor kabeljauw met circa 25 procent verlagen. In de visgebieden die de EU deelt met Noorwegen zal, zo luidt de afspraak met dat land, een reductie van 14 procent worden toegepast.
Ook met schol en tong in de Noordzee, die belangrijk zijn voor de Nederlandse vloot, gaat het niet goed. De vangsten daarvan moeten in 2007 met 15 procent naar beneden. Wel een positief bericht kon Borg melden over makreel.
Nathalie Steins, woordvoerster van het Productschap Vis, noemt het voorstel van Borg om de quota voor schol en tong te verminderen overbodig. „De visserij op schol is de laatste jaren sterk afgenomen, toch is het bestand aan schol niet gegroeid. De natuur werkt niet als je zou denken, er spelen factoren mee die wij niet in de hand hebben.” Steins denkt dat het veel economische schade toebrengt aan de visserij als de quota worden bijgesteld.
Op aandringen van Nederland stelt Brussel voor om elektrisch vissen weer toe te staan. Maximaal 5 procent van de boomkortrawlers mag gebruikmaken van stroomstootjes. De nieuwe apparatuur is milieuvriendelijker, vermindert de bijvangsten en zorgt voor een forse besparing op de brandstof, geeft de commissaris aan. De schepen hoeven bij die werkwijze geen zware kettingen over de zeebodem te slepen om platvis zoals tong en schol omhoog te halen. Er zijn gedurende lange tijd met succes proeven gedaan.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) oordeelt afwijzend over de methode, onder andere uit vrees voor onbekende gevolgen voor het ecologisch systeem. De ministers van de EU-lidstaten komen op 20 december bijeen om besluiten te nemen over de voorstellen.