Siemens verwacht stevige daling in vraag naar gsm’s
Siemens Nederland verwacht volgend jaar een „flinke” daling in de wereldwijde vraag naar mobiele telefoons. „Van de mobiele markt is 75 procent aangesproken. We zijn duidelijk in de verzadigingsfase gekomen”, zei voorzitter van de raad van bestuur Thomas M. Cohn donderdag.
Het bedrijf, dat deel uitmaakt van de Duitse elektronicagigant Siemens, gaat zich vooral op het midden- en hoge segment in de markt richten. Bij de mensen die veel bellen vallen hogere winstmarges te behalen dan op toestellen met belkaarten.
Siemens Nederland claimt in ons land inmiddels de tweede plaats op de markt voor mobieltjes. Onbetwiste nummer één is het Finse Nokia. Volgens Cohn is de tweede plaats „structureel”, en zou deze ook los van de grootste mobieletelefoonopdracht in de Nederlandse geschiedenis zijn bereikt. Het gaat hier om de levering van 500.000 mobiele telefoons aan Telfort en de Postbank. De operatie liep overigens voor de Postbank door inschattingsfouten op een pijnlijk drama uit.
Ook Siemens ondervond over het afgelopen boekjaar de gevolgen van de neergang van de telecomsector. Die hadden vooral hun weerslag op het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met de aanleg van netwerken. Telecombedrijven stellen investeringen uit of schroeven ze terug, zoals KPN Telecom woensdag aankondigde.
Een „mijlpaal” noemde Cohn de gezamenlijke aanleg met KPN Telecom van het nieuwe gsm-netwerk voor de Nederlandse Spoorwegen. Ook mag Siemens vier warmtekrachtcentrales bouwen, drie in Turkije en één in het Verenigd Koninkrijk. Verder bestelde het Gemeentevervoerbedrijf van Amsterdam nog eens zestig trams, boven op een bestelling vorig jaar van 95 ”Combino’s”.
Siemens Nederland sloot het boekjaar, dat in september afliep, af met een nettowinst van 66 miljoen euro (145,4 miljoen gulden). Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van het vorig boekjaar. Cohn schrijft het goede resultaat onder meer toe aan activiteitenspreiding. De omzet van Siemens kwam uit op 1451 euro (3197,6 miljoen gulden), een stijging van 10 procent. Het bedrijf haalde voor 1,63 miljard euro (3,59 miljard gulden) aan nieuwe orders binnen.
Records
„U ziet een heel tevreden financieel directeur voor u”, zei Jean Kieffer gisteren op een persconferentie in het hoofdkwartier in Den Haag over de zesde winststijging op rij. De nettowinst van het Duitse concern als geheel liep in het afgelopen boekjaar sterk terug, van 8,9 miljard euro (19,61 miljard gulden) tot 2,1 miljard euro (4,63 miljard gulden). Afgelopen boekjaar steeg het aantal medewerkers met 7 procent naar 3680 personen. Het ziekteverzuim ligt met 2,8 procent fors onder het landelijk gemiddelde.
In de energiehoek vielen twee records te noteren. Op een bedrijfsterrein in Zoetermeer nam Siemens een windturbine van 120 meter hoogte in gebruik, voorlopig de hoogste in Nederland. En op de Floriade van 2002 installeert het bedrijf een zonnedak dat met een afmeting van drie voetbalvelden meteen het grootste ter wereld is.
Zonnige gezichten dus in Den Haag, terwijl de buitenwereld kampt met een kwakkelende economie. „We zijn er trots op dat wij een uitzondering in positieve zin vormen”, lichtte Cohn toe. „We plukken nu de vruchten van een diversificatiestrategie die gezaghebbende waarnemers nog niet eens zo heel lang geleden afkeurden. Weinig bedrijven zijn op een dusdanig breed terrein actief als wij.”