Binnenland

„Aanbesteden zorg verloopt correct”

DEN HAAG - De aanbesteding van thuiszorg door gemeenten hoeft volgens staatssecretaris Ross niet stilgelegd te worden. De bewering van vakbonden dat gemeenten hierbij de fout ingaan, is volgens haar onjuist.

Binnenlandredactie
1 December 2006 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

Vorige week stelden de vakbonden CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV dat schoonmaakbedrijven die opdrachten binnenhalen verplicht zijn om thuiszorgpersoneel met behoud van hun arbeidsvoorwaarden over te nemen van zorginstellingen die de klussen verliezen. Deze verplichting zou volgens de jurist van de CNV-bond voortvloeien uit cao-afspraken in de schoonmaaksector en de Wet overgang van ondernemingen.Ross kan niet uitsluiten dat schoonmaakbedrijven in „incidentele gevallen” verplicht kunnen worden personeel over te nemen, liet ze de Tweede Kamer donderdag per brief weten. Wel benadrukt ze dat dit van geval tot geval moet worden bekeken. Dat de cao schoonmaak standaard op thuiszorgmedewerkers van toepassing is, is volgens haar onjuist.

„Het verlenen van huishoudelijke zorg kan niet gelijkgesteld worden met schoonmaken. Daarmee valt de basis onder de redenering van het CNV weg. Dan is er dus ook geen sprake van dat het huidige personeel van een thuiszorginstelling ’automatisch’ in dienst komt van het bedrijf dat het contract verwerft”, aldus de staatssecretaris.

Ross gaat er verder van uit dat schoonmaakbedrijven die de huishoudelijke verzorging via een aanbestedingsprocedure voor hun rekening willen nemen, zelf kijken of zij eventueel verplicht zijn medewerkers van concurrerende aanbieders in dienst te nemen. Als schoonmaakbedrijven daar pas later achter komen, tast dat de rechtsgeldigheid van de procedure niet aan. De gemeente kan het schoonmaakbedrijf dus gewoon aan het contract houden, aldus Ross.

Het aanbesteden van de thuiszorg gebeurt in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), die volgend jaar van kracht wordt. De wet maakt gemeenten verantwoordelijk voor het organiseren en leveren van huishoudelijke hulp. Gemeenten mogen daarbij de bestaande contracten met instanties die huishoudelijke hulp leveren niet zomaar verlengen, maar moeten deze opnieuw aanbesteden. Daarbij is Europese regelgeving van kracht.

Volgens onderzoeksbureau SGBO resulteert een vijfde van alle aanbestedingen in een juridische procedure, doordat de afgewezen thuiszorginstellingen het er niet bij laten zitten en via de rechter een nieuwe kans eisen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer