„Aanleg Westerbaan is prestigekwestie”
KATWIJK - Wie op een mooie zomerdag in het centrum van Katwijk moet zijn, loopt grote kans in de file te staan. De badplaats heeft maar twee ontsluitingswegen. Al meer dan vijftig jaar probeert de gemeente een derde weg te realiseren, maar daar is veel verzet tegen. Vrijdag diende de zoveelste rechtszaak bij de Raad van State.
Het zuiden van Katwijk oogt rommelig. Aan de zeekant loopt de Boulevard een aardig eind de duinen in. Erachter liggen tennis- en verderop voetbalvelden. Dan volgt een stuk natuurgebied waar de duinen stand hebben gehouden tegen de oprukkende bebouwing. Alleen dicht bij de provinciale weg N206 verrijst de laatste jaren een nieuwbouwwijk: de Zanderij. De belangrijkste ontsluitingsweg voor deze wijk is de Westerbaan. Op de kaart zou het voor de hand liggen deze weg door te trekken richting Boulevard.Al in de jaren vijftig had de gemeente Katwijk plannen om een dergelijke weg aan te leggen. Dat plan is jaren op de tekentafel blijven liggen. Ondertussen werd de roep om natuurbescherming steeds luider en stuitte een weg door de duinen op steeds meer bezwaren.
Natuurorganisaties zoals de Stichting Duinbehoud en de Stichting Berkheide Coepelduinen gingen dwarsliggen, tot de Raad van State toe. Vijf keer is Katwijk door de raad teruggefloten omdat het meer rekening met de natuur moest houden. Ook het ontbreken van argumenten voor nut en noodzaak van de weg was voor de Raad van State begin jaren negentig reden de aanleg niet toe te staan.
Met de komst van de nieuwe gemeente Katwijk, na een fusie van het oude Katwijk met Rijnsburg en Valkenburg, besloot het nieuwe college om nu maar eens door te pakken met de verlengde Westerbaan. Het college had de steun van de gemeenteraad. Alleen coalitiepartij Gemeentebelangen en de PvdA waren tegen. Zij vinden elke aantasting van de natuur onaanvaardbaar.
De provincie Zuid-Holland heeft inmiddels wel toestemming gegeven voor het nieuwe tracé van de weg, die nu zo dicht mogelijk langs de huizen ligt. Voor het fietspad dat verder de duinen in ligt en de bijbehorende fietsbrug kon de provincie geen ontheffing van de Flora- en Faunawet verlenen. Voorzitter B. ter Haar van de Stichting Berkheide Coepelduinen is blij met het laatste, maar gaat de ontheffing van de weg aanvechten op een hoorzitting op 4 december.
Voor Ter Haar is de natuur heilig. Tijdens een wandeltocht over de hondenuitlaatroute langs het duingebied weet hij verschillende planten aan te wijzen die beschermd zijn. „Er groeien hier drie verschillende soorten bremrapen, maar ook het bleek schildzaad en het nachtsilene.
Ik was hier eens met een VVD-raadslid dat zich afvroeg wat voor kwaad het nu kan om een hoekje van de duinen af te snoepen. Maar we kwamen op onze wandeling twee mensen tegen die ijverig liepen te speuren naar een zeldzame plant die alleen in dit unieke zeedorpenlandschap voorkomt. Toen ik hun die kon laten zien, werden ze wildenthousiast. De VVD’er stond verbaasd toe te kijken. Hij heeft meer aandacht gekregen voor de natuurwaarden. Daarin is hij een uitzondering, want de raad neemt besluiten terwijl velen van hen hier nog nooit geweest zijn.”
Volgens Ter Haar is de verlengde Westerbaan een prestigekwestie voor de gemeente geworden. „Er zijn gemakkelijk alternatieven te bedenken, maar nee, de weg moet per se hier komen. Het zit de gemeente dwars dat ze elke keer verliezen bij de Raad van State.”
Dat is ook de mening van K. Guyt, voorzitter van de Stichting Randgebied Westerbaan. Guyt vertegenwoordigt bewoners die nu op het bewuste duingebied uitkijken. „Wij zijn hier twintig jaar geleden komen wonen met de belofte van de gemeente dat die weg er toch niet zou komen. In het kader van het veranderende inzicht blijkt nu dat er gewoon stug doorgezet wordt. Terwijl het alternatief, de Westerbaan aansluiten op de Koningin Julianalaan, veel meer voor de hand ligt.”
Voor wethouder Binnendijk van Katwijk is dat geen optie. „Het kruispunt tussen de Koningin Julianalaan en de Boslaan is nu al erg krap en onoverzichtelijk. Als daar ook nog eens een verkeersstroom van de Westerbaan bij komt, gaat het daar verkeerd.” Volgens Binnendijk heeft de nieuwe gemeente Katwijk nu zeer zorgvuldig een weg ingetekend waarbij de natuur zo veel mogelijk is ontzien. De wethouder acht de kans dan ook groot dat de weg er wel zal komen, al zal dat wel in 2008 of 2009 zijn.