Jeugd Leerdam heeft veel problemen
LEERDAM - Tachtig procent van de Leerdamse kinderen uit groep 2 van het basisonderwijs kampte vorig jaar met psychosociale en opvoedingsproblemen. Dat blijkt uit de gezondheidsmonitor van de GGD. Wethouder P. Groeneweg spreekt van schokkende cijfers. „Maar het is niet helemaal duidelijk hoe we ze moeten interpreteren.”
De klachten, zoals bedplassen, vermoeidheid, hoofdpijn en angsten, zijn in gesprekken met GGD-artsen naar voren gekomen. De cijfers zijn vooral ernstig omdat ze negatief afsteken bij die van de overige gemeenten in de regio Zuid-Holland-Zuid. Slechts 30 procent van de leeftijdsgenoten in de regio zou niet lekker in zijn vel zitten.Overigens scoren ook de Leerdamse tieners niet best in de gezondheidsmonitor, die eens in de vier jaar verschijnt. Bijna 70 procent van de leerlingen uit de tweede klas van het voortgezet onderwijs gaf aan problemen te hebben, tegenover ongeveer 25 procent van hun leeftijdsgenoten. Alleen de leerlingen in groep 7 houden min of meer gelijke tred met het gemiddelde van ZHZ, al scoren de jeugdige Leerdammers met bij het onderdeel probleemgevallen met 40 procent ook hier bovengemiddeld.
Wethouder Groeneweg heeft over de cijfers navraag gedaan bij de GGD. „Volgens hen kloppen de gegevens. We scoren inderdaad beduidend slechter dan de regio. Ook zij vinden dat ernstig.” Overigens wordt het hoge percentage klachten niet herkend door het onderwijsveld.
Het blijkt lastig de cijfers naar de praktijk te vertalen. Niet duidelijk wordt of Leerdamse kinderen inderdaad meer problemen hebben dan gemiddeld of dat ze eerder met hun klachten naar buiten komen. Mogelijk spelen ook problemen in de opvoeding of taalontwikkeling een rol.
Groeneweg: „Duidelijk is wel dat veel kinderen zich niet prettig voelen. Uiteraard gaan we daar als gemeente wat aan doen. Dat moet vooral gebeuren door nader onderzoek. Via het lokale gezondheidsbeleid kunnen de problemen vervolgens worden aangepakt.”
De GGD heeft inmiddels voor de regio ZHZ drie speerpunten voorgesteld. Het gaat om de aanpak van overgewicht, de verbetering van het binnenmilieu -door in woningen en scholen beter te ventileren- en de aanpak van de psychosociale problemen. Daar vallen ook opvoedingsondersteuning en alcoholpreventie onder. Daarnaast gaat Leerdam verder met de bestrijding van het huiselijk geweld en blijft men proberen de bevolking meer te laten bewegen.
Deze maand wordt de gezondheidsmonitor besproken in de commissie zorg.