„Japan in staat om atoombom te fabriceren”
TOKIO - Japan heeft de technische kennis in huis om een kernwapen te produceren, maar is niet van plan dat te doen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso donderdag gezegd.
Het is voor het eerst dat een lid van de Japanse regering zich zo duidelijk uitspreekt over de nucleaire slagkracht van het land.Aso herhaalde ook het officiële standpunt van de regering dat de Japanse grondwet niet verbiedt dat het land beschikking heeft over een atoombom als zelfverdedigingsmiddel. Vorige maand maakte minister van Defensie Fumio Kyuma vergelijkbare opmerkingen. Hij zei dat Japan „misschien” in staat was kernwapens te maken.
Japan is het enige land dat ooit te maken heeft gehad met een nucleaire aanval en het voert al decennialang een strikt beleid dat het bezit en de ontwikkeling van kernwapens op zijn grondgebied uitsluit. Dat standpunt staat echter ter discussie sinds Noord-Korea vorige maand naar eigen zeggen een kernproef uitvoerde.
Het plutonium in de Amerikaanse kernwapens kan langer mee dan verwacht, 85 tot 100 jaar in plaats van 45 tot 60 jaar. Dat zeggen onderzoekers die alle kernkoppen in het Amerikaanse wapenarsenaal hebben bestudeerd in een rapport dat woensdag werd vrijgegeven door de National Nuclear Security Administration, een semiautonome onderafdeling van het ministerie van Energie.
De staat van het plutonium is echter niet het enige wat bepalend is voor de betrouwbaarheid van de kernkoppen, zegt het hoofd van de NNSA, Linton Brooks. Ook de krachtige explosieven die de kettingreactie op gang moeten brengen en andere organische componenten kunnen zodanig achteruitgaan dat de werking van de atoombommen niet meer gegarandeerd is. De plannen om duurzamere kernkoppen te ontwerpen moeten daarom gewoon doorgaan, zegt Brooks.