Bezem door parlement
In de naoorlogse parlementaire geschiedenis ging slechts tweemaal de bezem zo fors door het parlement als nu: in 1994 en in 2002. In 1994 verlieten net als nu zeventig oudgedienden de Kamer. Het record stamt uit 2002. In dat jaar vertrokken in één klap 83 volksvertegenwoordigers.
Met het vertrek van zeventig volksvertegenwoordigers gaat veel kennis en ervaring verloren. In het rijtje van langstzittende Kamerleden stonden Kamervoorzitter Weisglas en de PvdA’ers De Vries en Kalsbeek op hoge posities. Door hun vertrek is SGP’er Van der Vlies met nog meer afstand het langstzittende Kamerlid (9271 dagen). Hij wordt gevolgd door CDA’er Van de Camp (7415 dagen). Van Oudenallen zat welgeteld 113 dagen in de Kamer en vertrekt al weer.Vanaf donderdag spelen zes bewindspersonen van het CDA en vier van de VVD staatsrechtelijk een rare dubbelrol. Ze zijn demissionair minister of staatssecretaris en ook gekozen in de Tweede Kamer. Dat zou merkwaardige situaties kunnen opleveren. Zo zou minister Van der Hoeven als Kamerlid tegen een haar onwelgevallig voorstel van haar collega Verdonk kunnen stemmen. Die dubbelrol zal gelden zolang de formatie duurt.
De SP levert het oudste Kamerlid. Door de reusachtige winst van de partij keert de 68-jarige partijveteraan Poppe terug, als lijstduwer op nummer 19 gezet. Poppe, Van der Vlies en CDA’er De Nerée tot Babberich zijn de enige zestigers in de nieuwe Kamer. Het jongste Kamerlid is de GroenLinkser Dibi. Hij vierde vorige week zijn 26e verjaardag. SP’er Leijten, die vanuit de collegebankjes in Groningen rechtstreeks de Kamer inrolt, volgt hem met 27 jaar.
GroenLinks is de enige fractie met een vrouwelijke meerderheid. Heel anders is de situatie bij de Partij voor de Vrijheid. De partij van Wilders wordt gedomineerd door mannen; Agema, de nummer 2, is de enige dame te midden van acht mannen.