Kerk & religie

„Een pelgrimstocht zonder het kruis”

ISTANBUL - De Turkse media zijn vol lof over de steun van de paus voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De oproep van de paus om meer vrijheid van godsdienstoefening haalt echter geen enkele krant.

Van onze correspondent
30 November 2006 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

”Het is goed begonnen”. Zo opende Hurriyet, het grootste Turkse dagblad, woensdag. Ook de krant Cummhuriyet is positief over de eerste dag van het pausbezoek: ”Paus verrast: steun aan Turkije in de EU”.De Turkse media reageren enthousiast over de vermeende steun van de paus in de rug van Turkije. Het was de Turkse premier Tayyip Erdogan die direct na de ontmoeting dinsdag met de paus wereldkundig maakte dat zijn gesprekspartner pro-Turkije was. De paus heeft zich daar echter niet in het openbaar over uitgelaten, wel verklaarde het hoofd van de Vaticaanse persafdeling in Ankara dat het Vaticaan positief tegenover Europese toetreding staat.

De boodschap die Erdogan wilde overbrengen, werd -niet verrassend- het best weergegeven door Yeni Shafak, een islamitisch en regeringsgetrouw dagblad. ”Nauwelijks gearriveerd of hij steunt Turkije”, zo luidt de kop.

De commentator van Radikal, een krant uit de stal van het seculiere mediabedrijf Milliyet, betwijfelt of de paus werkelijk Turkije steunt. „Ik heb mijn twijfels over de eerlijheid van de paus”, schrijft hij. Ook het liberale Milliyet is voorzichtig. „Het lijkt erop dat de paus is veranderd wat zijn positie over Turkije betreft. Laten we hopen dat de paus deze houding gedurende zijn gehele pontificaat houdt.” Iets verderop staat: „De paus zou kunnen aantonen dat de Europese Unie geen christelijke club is.”

Het idee dat de paus niet standvastig is, komt ook naar voren uit de krant Sabah, die schrijft dat de paus, toen hij de vliegtuigtrap afdaalde, zijn kruisbeeld onder zijn witte mantel had „verborgen”. In de krant werd dit verwoord onder de kop: ”Pelgrimstocht zonder kruis”. De krant plaatst echter ook een foto waarin de paus wel met het kruis op de borst staat afgebeeld, zodat het onwaarschijnlijk is dat Benedictus bewust het christelijke symbool zou hebben verstopt. Geen enkele krant schrijft iets over de pauselijke oproep tot meer vrijheid van godsdienst.

De islamitische pers belicht vooral details. Milli Gamete is boos dat Erdogan tijdens zijn gesprek met de paus verklaarde dat Turkije voor 95 procent islamitisch is. „Tayyip, het is geen 95 maar 99,9 procent.”

De meeste kranten berichten ook over het feit dat Erdogan het protocol doorbrak toen de paus op het vliegveld aankwam. Niet de staatspresident, maar de premier zelf stond onder aan de vliegtuigtrap. De pers had Erdogan de dagen voorafgaand aan het bezoek gekritiseerd omdat hij de paus zou hebben willen ontlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer