Binnenland

Zeeuwse centrale mag biomassa bijstoken

DEN HAAG - De Raad van State heeft woensdag in een uitspraak de milieuvergunning voor de bijstook van biomassa in de steenkolencentrale in het Zeeuwse Borssele grotendeels goedgekeurd.

Van een medewerker
30 November 2006 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

De belangrijkste conclusie is dat elektriciteitsbedrijf EPZ niet de huidige, verouderde warmtewisselaar GAVO op korte termijn hoeft te vervangen door een andere, kostbare warmtewisselaar of een condensvrije schoorsteen.Alleen op het punt van de uitstoot van waterstoffluoriden (HF) stelt de Raad van State vast dat de provincie Zeeland de normen in de vergunning moet aanscherpen om een lage uitstoot van giftige fluoriden te kunnen garanderen.

Door de uitspraak kan EPZ, na aanscherping van de fluoridenormen, in principe 600.000 ton biomassa per jaar gaan bijstoken in de kolencentrale.

De uitspraak valt voor de Zeeuwse Milieufederatie en Mobilisation for the Environment (MFO) alleen op het punt van de fluoriden mee. Zij vrezen dat de bijstook met biomassa tot een onaanvaardbare toename van de luchtverontreiniging in het Sloegebied zal leiden.

Vooral de uitstoot van giftige fluorverbindingen baart de milieuorganisaties zorgen. Het Sloegebied is wat het fluoridegehalte betreft al een van de zwaarst belaste regio’s in Nederland.

De milieuorganisaties vinden dat de provincie Zeeland, die de vergunning aan energiebedrijf EPZ heeft verleend, zich veel te soepel heeft opgesteld. De Raad van State deelt die mening alleen wat betreft de fluoriden, voor de rest is de vergunning in orde.

Overigens zijn de milieuorganisaties tevreden dat de installatie voor het afvangen van stikstof is verbeterd. Ook zijn ze blij dat EPZ het plan heeft laten varen om zwaar verontreinigd rioolslib en pluimveemest mee te stoken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer