Verdediging van Saddam tekent bezwaar aan
BAGDAD (AP) - De verdediging van Saddam Hussein heeft woensdag bezwaar gemaakt tegen getuigenverklaringen van Amerikaanse forensisch deskundigen tijdens het proces waarin de Iraakse oud-president terechtstaat voor volkerenmoord op de Koerden.
Een van de advocaten, Badie Arif Ezzat, werd op last van de rechter uit de zaal verwijderd toen hij ondanks een waarschuwing bleef doorgaan de aanklagers en rechters aan te spreken met ”broeder” in plaats van met hun titel. Rechter Mohammed Oreibi al-Khalifa gaf opdracht Ezzat 24 uur vast te zetten wegens belediging van de rechtbank. Later mocht de advocaat terugkeren. Hij verscheen slechts voor een kort moment.De Amerikaanse deskundigen die dinsdag en woensdag werden gehoord, hebben in 1992 op uitnodiging van mensenrechtenorganisaties een massagraf onderzocht in het Koerdische dorp Koreme. Douglas Scott van de universiteit van Nebraska vertelde woensdag dat hij aan de hand van kogels en hulzen in het graf heeft kunnen vaststellen dat de 27 personen die er begraven waren door een vuurpeloton zijn gedood. Dinsdag toonde Clyde Snow van de universiteit van Oklahoma foto’s van de opgegraven skeletten, nog gehuld in traditionele Koerdische kledij.
Woensdag later op de dag deed de Amerikaanse arts Asfandiar Shukri zijn verhaal. Hij vertelde in 1988 een kamp in Turkije te hebben bezocht waar Koerden werden opgevangen die voor het geweld waren gevlucht. De patiënten die hij er onderzocht vertoonden sporen van mosterdgas en mogelijk ook zenuwgas. Het mosterdgas was van het soort dat de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten, zei hij.
Saddam en de anderen staan terecht voor hun rol bij Operatie Anfal, een campagne tegen de Koerdische bevolking van Irak in 1987-1988 waarin volgens de aanklagers gasaanvallen werden uitgevoerd en 180.000 mensen, merendeels burgers, om het leven kwamen. Saddam en een van de andere verdachten zijn voor hun rol bij Operatie Anfal aangeklaagd wegens volkerenmoord.
Overlevenden hebben gezegd dat Iraakse strijdkrachten in 1988 de ongeveer 300 inwoners van Koreme bijeendreven, 33 mannen en jongens eruit pikten en 27 van hen doodschoten. Daarop vielen de militairen het dorp aan en joegen zij de rest van de inwoners op de vlucht. Snow zei dat grondmonsters uit de bomkraters in het dorp bij onderzoek in een Brits laboratorium sporen van mosterdgas en het zenuwgas sarin bleken te bevatten.
Saddam zei dat Snow als Amerikaan geen betrouwbare getuige was en eiste een neutrale deskundige. „Men moet niet denken dat ik Saddam Hussein probeer te verdedigen, gezien de eerdere uitspraak tegen mij”, zei hij, verwijzend naar de doodstraf die hem op 5 november in een ander proces werd opgelegd. „Ik probeer alleen de waarheid te verdedigen.”