Amsterdam mag ’ov–politie’ niet meer gebruiken
AMSTERDAM (ANP) – Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Amsterdam op de vingers getikt over het gebruik van de naam ’ov–politie’. De gemeente Amsterdam mag deze naam niet meer gebruiken voor de speciale eenheid die na 1 januari toezicht gaat houden op stations en in trams, bussen en metro’s, aldus het ministerie woensdag.
De naam politie is een merk van de staat en ingeschreven in het Benelux merkenregister, schrijft het ministerie in een brief aan de gemeente. Amsterdam vond ’openbaarvervoerpolitie’ een passende term voor de 67 politiemensen en 84 veiligheidsmedewerkers die toezicht gaan houden, maar heeft de naam nu veranderd in Veiligheidsteam Openbaar Vervoer.Volgens het ministerie bestaat de mogelijkheid dat mensen geen scherp onderscheid meer kunnen maken tussen enerzijds een politiefunctionaris en anderzijds een toezichthouder „De staat heeft juist merkbescherming gezocht om tegen gebruik van aanduidingen door derden op te kunnen treden die bij het publiek tot verwarring zouden kunnen leiden".
De dagelijkse coördinatie van het veiligheidsteam komt in handen van de Amsterdamse politie. Bij spoedeisende incidenten in het openbaar vervoer zal de reguliere politie optreden. Het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB blijft verantwoordelijk voor de kaartcontrole.
De Amsterdamse oud–wethouder Mark van der Horst kwam al in 2002 met het idee een speciale openbaarvervoerpolitie in het leven te roepen om de agressiviteit en gewelddadigheden in trams, metro’s en bussen tegen te gaan.