FNV bepleit meer steun voor oudere werkzoekende
AMSTERDAM (ANP) - De oudere, ervaren werkzoekende moet volgens de FNV meer steun krijgen bij het vinden van een baan. Zo moet onderzocht worden of werkgevers bij het aannemen van personeel verplicht kunnen worden om het afspiegelingsprincipe te hanteren.
Een dergelijk principe geldt al bij ontslag, om te voorkomen dat werkgevers bij reorganisaties alleen maar ouderen of alleen jongeren ontslaan.Dat stelde FNV-bestuurder Leo Hartveld woensdag voor in een brief aan demissionair staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken. Hij wil dat de bewindsman „alles uit de kast” haalt in zijn actieplan voor de werkloze 45-plussers. Volgens dat plan worden onder anderen 300 medewerkers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) vrijgesteld om in twee jaar tijd 30.000 extra 45-plussers aan het werk te helpen.
Maar volgens Hartveld zijn meer maatregelen nodig om werkgevers over te halen te investeren in ervaren werknemers en oudere werklozen aan te nemen. Naast het onderzoek naar het afspiegelingsprincipe in het aannamebeleid moet volgens hem in eerste instantie worden voorkomen dat mensen langdurig op straat komen te staan.
Ouderen hebben vaak een zwakke positie op de arbeidsmarkt, omdat onvoldoende in scholing wordt geïnvesteerd. Daarom is het volgens de vakcentrale goed dat 45-plussers die bij het CWI aankloppen direct individuele hulp krijgen. Maar daarbij hoort ook de mogelijkheid „tot opscholen”. Nu kunnen werkzoekenden „maar beperkt of pas later” hun opleidingsniveau naar een hoger plan trekken, omdat eerst de „kortste weg naar arbeid” wordt gezocht.
Verder pleit Hartveld bij de VVD-bewindsman voor het overnemen van het PvdA-plan voor een taskforce oudere werkzoekenden, in navolging van het succes van de werkgroep in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. De overheid moet campagne voeren om het imago van de ervaren werknemer op te poetsen.
Zo moet het vooroordeel worden weggenomen dat oudere werknemers duurder zijn en vaker ziek dan anderen. Daarbij kan volgens de PvdA en FNV de zogeheten no-riskpolis helpen. Werkgevers worden al vrijgesteld van de eerste twee jaar loondoorbetaling bij ziekte als zij een jongere werkloze in dienst nemen. Uitkeringsinstituut UWV zou ook de doorbetaling moeten vergoeden voor werkgevers die een werkzoekende 45-plusser aannemen.