Buitenland

„We gaan boeren in een ander land”

De onteigening van het land van 3000 blanke boeren in Zimbabwe is de afgelopen nacht begonnen. De Nederlandse ambassade in Zimbabwe zei op alles voorbereid te zijn, maar hoopte dat het niet tot gewelddadigheden zou komen.

ANP
9 August 2002 11:20Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Ongeveer vijftien van de vijftig Nederlandse boeren in het Afrikaanse land hebben een gerechtelijk bevel gekregen om hun land en boerderij af te staan aan zwarte, landloze boeren, die echter heel weinig ervaring hebben met akkerbouw. De Nederlandse boeren zijn al uit hun boerderijen getrokken. Er blijven nog wel boeren uit andere landen in hun boerderij om af te wachten wat er gaat gebeuren.

De Nederlanders vinden de houding van president Mugabe onbegrijpelijk. Mede door het landbouwbeleid van de president is een hongersnood uitgebroken in het buurland van Zuid-Afrika.

„De hongersnood is heel erg”, aldus de Nederlandse boer Van Welle vanuit Zimbabwe. „Er zijn veel boeren die heel makkelijk weer met het verbouwen van maïs kunnen beginnen. Bij mijn boerderij heb ik een overvol stuwmeer met water, het land kan zo weer geïrrigeerd en bewerkt worden.”

De boerderij en het land van familie Van Welle zijn onteigend. „Twee jaar geleden ben ik tijdens de bezetting door de oorlogsveteranen in elkaar geslagen. Dat wil ik niet weer meemaken. Wij gaan een ander land zoeken om te boeren.”

Twee jaar geleden begon president Mugabe met de landhervormingen. Hij stuurde landloze ’oorlogsveteranen’ op pad die de boerderijen van blanke boeren bezetten en plunderden. Zeker negen boeren werden tijdens de plunderingen vermoord en tientallen mishandeld.

De sfeer is nu nog vrij rustig in Zimbabwe, maar dat kan zo omslaan, meldt een woordvoerster van de ambassade. Mugabe waarschuwde eerder dat zijn wet voor landhervormingen doorgezet moet worden. Boeren riskeren een boete en een gevangenisstraf van twee jaar als ze geen gehoor geven aan het gerechtelijk gebod.

De onteigening is door het hooggerechtshof van Zimbabwe al enkele malen illegaal genoemd. Mugabe lapt de uitspraken van het hof echter aan zijn laars. Uitgerekend donderdag oordeelde een Zimbabwaanse rechter dat boerderijen die nog een lopende hypotheek hebben niet door de staat onteigend mogen worden. Uit frustratie hebben de afgelopen vijftien maanden zes rechters hun ontslag ingediend.

Nederland veroordeelt de manier waarop Zimbabwe de landhervormingen doorvoert. Het verdrag dat in 1996 tussen beide landen werd gesloten over de landhervormingen wordt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken met voeten getreden.

Onteigenen hoeft niet illegaal te zijn, aldus een woordvoerster. In het verdrag is afgesproken dat er een vergoeding voor de boeren moest komen en dat de onteigening zonder geweld zou plaatshebben. De meeste boeren kunnen echter fluiten naar hun compensatiegeld. De Zimbabwaanse minister van Financiën verwees de boeren voor hun geld naar de voormalige koloniale machthebber Groot-Brittannië.

De boeren zijn in grote financiële nood gekomen. „Sommigen boeren kunnen niet eens een vliegticket betalen om weer naar hun vaderland te vliegen, doordat de Zimbabwaanse regering het compensatiegeld niet uitkeert”, aldus Van Welle. „Ook hebben we de afgelopen twee jaar niets verbouwd en dus ook geen inkomsten gehad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer