Drankgebruik onder jeugd het grootst in Achterhoek
EDE - Alcoholgebruik onder jongeren komt het vaakst voor in de Achterhoek. Van alle 12- tot 19-jarigen in deze regio drinkt 77 procent. Landelijk is dit 66 procent. Om het drankprobleem onder jongeren aan te pakken, geldt de stelregel: onder de zestien geen alcohol.
Dat bleek maandagmiddag op een congres in Ede over jongeren en verslaving, georganiseerd door de provincie Gelderland. Hoewel er ook werd gesproken over verslaving aan verdovende middelen, ging de meeste aandacht uit naar alcoholgebruik, tijdens het congres aangeduid als „dé dominante drug onder jongeren.”De helft van alle 13-jarigen drinkt alcohol en de helft van alle 14-jarigen is één keer dronken geweest, blijkt uit onderzoek onder jongeren in Gelderland.
„Er wordt door jongeren enorm gezopen”, concludeerde Don Olthof van Stichting Arcuris-De Grift, het Gelders centrum voor verslavingszorg. „Dronken zijn is normaal geworden. Niet alleen onder jongens. Het aantal dronken meisjes is de laatste drie jaar verdrievoudigd.”
Olthof noemde diverse oorzaken voor het groeiende drankprobleem. „Jongeren hebben steeds meer geld te besteden, ze worden overspoeld met zoete mixdrankjes, minderjarige jongeren kunnen gemakkelijk aan alcohol komen en ouders zijn te tolerant. Een derde van de basisschoolouders vindt het goed dat hun kinderen thuis alcohol drinken.”
Het is geen vraag, aldus Olthof, of vroeg en veel alcoholgebruik erg is. „Natuurlijk is dat erg. Van de jongeren die voor hun dertiende alcohol gebruiken, raakt 40 procent later verslaafd. Alcohol leidt tot hersenbeschadiging. Juist in de jonge jaren, omdat een deel van de hersenen zich dan ontwikkelt. Jaarlijks worden 500 tot 1000 jongeren met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Ook leidt alcoholgebruik tot agressie. Het is veelzeggend dat huiselijk geweld onlosmakelijk is verbonden met alcohol.”
Om het drankprobleem onder jongeren effectief aan te pakken, pleitte Olthof voor de stelregel: onder de zestien geen alcohol. Volgens hem hebben instellingen voor verslavingszorg zich tot nu toe te veel gericht op de preventie van alcoholgebruik en te weinig op de behandeling van jongeren met een drankprobleem. „Gelderland heeft slechts twee jeugdklinieken voor verslavingszorg. Dat is te weinig.”
Wethouder Van Dijk uit Doetinchem, met Volksgezondheid in zijn portefeuille, benadrukte het belang van een gezamenlijke aanpak van het drankprobleem onder jongeren. „We moeten met vereende krachten inzetten op wet- en regelgeving, voorlichting, preventie, behandeling en een hogere accijnsheffing.”
Van Dijk pleitte voor publiekscampagnes waarbij niet alleen jongeren, maar ook hun ouders op de gevolgen van alcoholgebruik worden aangesproken. „En het door de politie thuis afleveren van een dronken puber is ook een prima maatregel.”