Fors minder winst voor Aegon
Verzekeraar Aegon heeft in het tweede kwartaal van 2002 een nettowinstdaling van 77 procent voor de kiezen gekregen. Het resultaat kwam uit op 146 miljoen euro vergeleken met 626 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar.
Over de eerste zes maanden van 2002 lag de nettowinst eenderde onder het niveau van het eerste halfjaar 2001. Nu kwam het resultaat onder de streep uit op 763 miljoen euro, tegen 1,161 miljard euro vorig jaar. De cijfers kwamen donderdag voor analisten niet als een verrassing, maar beleggers op de beurs reageerden enthousiast.
Voor de eerste keer in bijna twintig jaar kwam Aegon drie weken geleden met een winstwaarschuwing, door de wat bestuursvoorzitter D. Shepard omschreef als „ongehoord negatieve ontwikkeling van de financiële markten.” Donderdag onderstreepte de topman dat „de onderliggende ontwikkeling van onze kernactiviteiten sterk blijft bij een in het algemeen positieve ontwikkeling van nieuwe activiteiten.” Shepard liet zich echter niet verleiden tot uitspraken over de vraag of op de financiële markten het ergste leed nu geleden is.
De cijfers over het eerste halfjaar kwamen onder druk te staan door het zwaar tegenvallende tweede kwartaal. Aegon besloot een voorziening van 465 miljoen euro te treffen voor de kredietrisico’s in de obligatieportefeuille. Versnelde afschrijvingen kostten nog eens 318 miljoen euro. Verder legde Aegon een bedrag van 171 miljoen euro opzij als extra voorziening voor de gegarandeerde uitkeringen.
De brutomarge in het tweede kwartaal schoot 22 procent omlaag. Die margedaling bleef over het eerste halfjaar beperkt tot 3 procent. In de eerste zes maanden nam de totale omzet toe met 1 procent tot 16,3 miljard euro. De post provisies en kosten groeide met 22 procent tot 2,66 miljard euro.
Geografisch gezien zat de meeste pijn in het tweede kwartaal in Noord-Amerika. Daar speelt zich tweederde van de activiteiten af. In die regio kelderde het resultaat met 92 procent. In Nederland kreeg Aegon een inzinking van 63 procent voor zijn kiezen. In Groot-Brittannië verschrompelde de winst 47 procent. Elders bedroeg de winstval 50 procent.
In Nederland had Aegon te kampen met de gevolgen van het nieuwe belastingstelsel, dat begin dit jaar van kracht werd. Daardoor stond de verkoop van levensverzekeringen aan particulieren onder druk. Het totaal aan brutopremies van Aegon-producten in Nederland nam 6 procent toe tot 2,64 miljard euro, terwijl de bedrijfskosten 2 procent slonken.
Aegon stelt de aandeelhouders een interim-dividend voor van 0,37 euro per aandeel. Dat is gelijk aan het interim-dividend over het eerste halfjaar van 2001. Aegon verwacht dat het dividend over heel 2002 op 0,74 euro uitkomt. Daarmee krijgen zij iets minder dan over 2001, maar Shepard wees erop dat toen feitelijk iets extra’s was betaald uit de verkoop van Mexicaanse belangen.
Verzekeren is langetermijnwerk, zo vindt Aegon. En daarvoor is het concern nog altijd goed toegerust. Eind juni was er een eigen vermogen van 13.647 miljoen euro. Dat was 1645 miljoen euro minder dan eind 2001. De daling was het gevolg van wisselkoersinvloeden van 1392 miljoen en ongerealiseerde verliezen uit beleggingen van 759 miljoen euro gecompenseerd door de winst.