Buitenland

„Zakenman Berezovski achter moord Litvinenko”

MOSKOU/LONDEN - Russische parlementsleden en de Russische staatstelevisie hebben gesuggereerd dat de verbannen zakenman Boris Berezovski de hand heeft gehad in de vergiftiging van voormalig KGB-agent Alexander Litvinenko.

Buitenlandredactie
27 November 2006 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 04:18

Eerder had de Russische gezant bij de Europese Unie, Sergej Jastrzjembski, al gesuggereerd dat iemand tegenstanders van de Russische regering uit de weg ruimt om de regering in een kwaad daglicht te stellen. Hij noemde geen namen.De 43-jarige Litvinenko, die sinds 2000 als politiek vluchteling in Groot-Brittannië woonde, overleed donderdag in een Londens ziekenhuis na te zijn vergiftigd met het uiterst zeldzame radioactieve gif polonium 210. Op zijn sterfbed stelde hij de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor de vergiftiging.

Het parlementslid Valeri Djatlenko zei voor de televisie dat de (door hem gesteunde) regering en de veiligheidsdiensten geen enkele reden hadden om Litvinenko te vermoorden. „Ik denk dat het weer een of ander spelletje van Berezovski is”, zei hij. Twee andere parlementsleden, onder wie voormalig FSB-directeur Nikolaj Kovaljov, lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Ook de voorheen machtige zakenman Berezovski verblijft sinds 2000 in ballingschap in Groot-Brittannië, waarheen hij uitweek na bij Poetin uit de gratie te zijn geraakt en te zijn beschuldigd van het witwassen van geld. Hij zocht Litvinenko kort voor diens overlijden nog op in het ziekenhuis. In 1998 beschuldigde Litvinenko zijn bazen bij de FSB (een van de opvolgers van de KGB) er publiekelijk van hem opdracht te hebben gegeven Berezovski te vermoorden en het jaar daarop zat hij negen maanden gevangen omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ambtsmisbruik.

Berezovski financierde een mede door Litvinenko geschreven boek waarin de Russische veiligheidsdiensten ervan worden beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de in 1999 gepleegde aanslagen op flats in Rusland die meer dan 300 mensen het leven kostten en die de aanleiding vormden tot de tweede oorlog in Tsjetsjenië.

Berezovski heeft gezegd dat hij gelooft dat de Russische veiligheidsdiensten achter de moord op Litvinenko zitten. Een vriend van Litvinenko, Andrej Nekrasov, zei zondag te betwijfelen of de opdracht om de oud-KGB’er te vergiftigen rechtstreeks van Poetin afkomstig was. Het lijkt hem waarschijnlijker dat de moord het werk was van op eigen initiatief handelende figuren uit de veiligheidsdiensten.

De Londense politie heeft de dood van Litvinenko tot nu toe niet als moord willen bestempelen, maar zei zondag zijn dood wel als verdacht te beschouwen. Eerder sprak de politie slechts van een onopgehelderd sterfgeval. De politie sluit vooralsnog de mogelijkheid niet uit dat Litvinenko zichzelf heeft vergiftigd. Leden van de oppositie in het Britse Lagerhuis hebben er bij de regering op aangedrongen een verklaring uit te geven over de dood van Litvinenko. David Davis, justitiewoordvoerder van de Conservatieven, zei dat andere Russische dissidenten die in Groot-Brittannië wonen gerustgesteld moeten worden over hun veiligheid en dat de vraag leeft hoe het kan dat in Groot-Brittannië polonium 210 is gebruikt.

De Raad van Europa wacht met een eigen onderzoek naar de dood van de Russische ex-spion Alexander Litvinenko. De organisatie voor mensenrechten en democratie was om het onderzoek gevraagd door de Duitse overheidscommissaris voor mensenrechten Gunter Nooke. Topman René van der Linden zei zondag dat de zaak in handen is van de Britse justitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer