Economie

Durfkapitalisten verhevigen machtsstrijd Stork

NAARDEN (ANP) – Twee durfkapitalisten die een derde van de aandelen Stork in handen hebben, zetten nieuwe middelen in bij hun strijd om de macht bij het concern. De grootaandeelhouders Centaurus en Paulson roepen alle aandeelhouders bijeen in een poging het vertrouwen in de raad van commissarissen van het industrieel concern op te zeggen.

23 November 2006 18:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:18

Centaurus en Paulson hebben deze stap donderdag aangekondigd, omdat de top van Stork een oproep het concern op te splitsen naast zich heeft neergelegd. Vorige maand heeft een meerderheid van de aanwezige aandeelhouders tijdens een vergadering die oproep tot splitsing gesteund. Het plan komt uit de koker van de twee durfkapitalisen, die menen meer geld uit hun aandelen Stork te halen als het bedrijf uit Naarden zich volledig toelegt op de luchtvaartdivisie en de onderdelen Food Systems en Technical Services afstoot.De motie van wantrouwen tegen de commissarissen moet worden besproken in een buitengewone vergadering van aandeelhouders, de derde dit jaar. Centaurus en Paulson hebben vooraf al aangekondigd naar de rechter te stappen als hun motie wordt aangenomen en Stork daar niets mee doet.

Stork noemde het voorstel van de grootaandeelhouders donderdag in een reactie niet in het belang van de onderneming. Het concern zei de aanpak en aantijgingen van de durfkapitalisten te verwerpen en beraadt zich verder op het verzoek.

Analisten kijken met weinig enthousiasme naar de machtsstrijd tussen Stork en de durfkapitalisten. Zij vrezen dat het schadelijk is voor de bedrijfsvoering. „Het leidt in toenemende mate tot onzekerheid onder het personeel en de afnemers en daarmee wellicht tot commerciële schade", aldus de analisten van zakenbank Petercam.

Volgens advocaat Pieter van der Korst, gespecialiseerd in ondernemingsrecht en werkzaam bij Houthoff Buruma, zal een van de partijen water bij de wijn moeten doen om tot een oplossing te komen. Anders kunnen Centaurus en Paulson tot in lengte van dagen blijven dwarsliggen. „Dat houdt pas op wanneer de rechter bepaalt dat er misbruik gemaakt wordt van de bevoegdheden. Alle partijen zijn verplicht zich redelijk en billijk op te stellen. Dat geldt dus ook voor de aandeelhouders", aldus Van der Korst, die niet direct betrokken is bij dit geschil.

Directeur Peter Paul de Vries van de beleggersvereniging VEB verwacht desondanks dat het conflict verder oploopt. „Het zou mij niet verbazen als Stork uiteindelijk een beschermingsconstructie inzet tegen de grootaandeelhouders".

De VEB meent dat de twee belagers van Stork een zwakke positie innemen, onder meer omdat zij de strategie van het concern in het verleden wel hebben gesteund. Bovendien kunnen ze pas ingrijpen als Stork de wensen van aandeelhouders langdurig naast zich neerlegt.

Ook de klacht van Centaurus en Paulson dat zij niet gecharmeerd zijn van de houding van de commissarissen, begrijpt de VEB–directeur niet. De durfkapitalisten verwijten de commissarissen dat die „steevast de kant van het bestuur kiezen", maar hebben in het verleden wel zelf ingestemd met hun benoeming.

Centaurus en Paulson willen naast hun motie van wantrouwen ook een voorstel behandelen waarin wordt bepleit dat aandeelhouders inspraak krijgen bij „significante" overnames en desinvesteringen. Ze proberen hun greep op Stork te verstevigen door het concern te dwingen hun fiat te vragen voor transacties met een waarde groter dan 100 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer