Buitenland

Plan voor tijdelijke versterking troepen Irak

NEW YORK - Binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie circuleert een plan voor tijdelijke versterking van het aantal troepen in Irak.

Van onze correspondent
21 November 2006 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:18

Tegelijkertijd zou de training van het Iraakse leger en de politie worden geïntensiveerd, zodat de Irakezen sneller meer veiligheidstaken van de coalitietroepen kunnen overnemen. Daarna kan Washington beginnen met een gefaseerde terugtrekking (van een deel) van de Amerikaanse troepen.Het plan is een van de opties die worden bestudeerd in opdracht van generaal Peter Pace, de voorzitter van de verenigde chefs van staven. Andere opties zijn een spoedige terugtrekking van alle Amerikaanse troepen of onveranderde voortzetting van het huidige beleid. De twee laatste opties zijn volgens Pentagonwoordvoerder Bryan Whitman de „minst realistische.” Hij benadrukte maandag echter dat het hier niet om een militaire maar om een politieke beslissing gaat die de president moet nemen.

President Bush zei maandag in Indonesië dat hij pas beslist over het aantal troepen in Irak als hij het advies heeft gehoord van zijn eigen staf, van de onafhankelijke Bakergroep en van het Pentagon. „Ik heb nog geen beslissing genomen en ik zal dat ook niet doen voor ik het advies gehoord heb van de verschillende groepen die zich momenteel met de problematiek in Irak bezighouden”, aldus Bush. Volgens de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono moet Amerika zich uit Irak terugtrekken, maar niet voordat de internationale gemeenschap heeft beloofd zich in te zetten voor de stabilisering en wederopbouw van dat land.

Eerdergenoemd Pentagonplan gaat uit van een versterking van het aantal troepen met 20.000 man. Dat zou de volgende maanden de veiligheid in Irak en vooral in Bagdad moeten verbeteren. Intensivering van de training van leger en politie moet de Irakezen dan in staat stellen geleidelijk meer veiligheidstaken van de Amerikanen en de andere coalitiepartners over te nemen. Daarna zou een gefaseerde terugtrekking van de Amerikaanse troepen kunnen beginnen.

De Republikeinse afgevaardigde Duncan Hunter, voorzitter van de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden, noemt het plan „wel erg hoopvol.” Hij wijst erop dat het Pentagon het aantal troepen in Irak dit jaar al heeft verhoogd van 128.000 tot 144.000 man. „Je kunt moeilijk zeggen dat de veiligheidssituatie heeft verbeterd. Intussen weigeren tal van Iraakse legereenheden hun operaties te verleggen naar gevaarlijke provincies. Als daarin geen verandering komt, heeft het weinig zin dat wij nog meer troepen sturen om het vuile werk te doen”, aldus Hunter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer