Buitenland

Brussel wil verbod op honden– en kattenbont

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie heeft voorgesteld invoer en verkoop van honden– en kattenbont in de hele Europese Unie te verbieden. Enkele landen hebben al beperkende maatregelen, maar bijvoorbeeld Nederland niet. Nederland heeft steeds gewacht op een Europese regeling.

20 November 2006 16:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

Het bont komt veelal uit China, als goedkope vervalsing van duurdere bontsoorten. Bepaald speelgoed bevat kleine hoeveelheden. „Weerzinwekkend te denken dat kinderen spelen met vel van huisdieren", zei Europees Commissaris Markos Kyprianou (Consumentenzaken) maandag.Hij komt met het voorstel wegens vele klachten van burgers. De commissaris ontving de voorbije jaren ongeveer 10.000 brieven en 200.000 handtekeningen voor een Europees verbod. „De boodschap is duidelijk: Europeanen vinden het niet acceptabel om honden en katten te fokken voor hun bont. Ze willen ook geen producten met zulk bont".

Hij hoopt dat de leefomstandigheden van katten en honden in vooral China verbeteren door het verbod. „De beelden van honden en katten die worden gefokt en gedood voor hun vel zijn schokkend".

Brussel vindt de huidige nationale verboden in vijftien landen te verschillend. Beter is dan een algemeen EU–verbod uit te vaardigen, vindt Kyrpianou. De commissaris heeft nog geen invoeringsdatum voor ogen. Hij verwacht wel dat de EU–landen en het Europees Parlement het voorstel snel aannemen, omdat ze zelf om het plan hebben gevraagd. De Verenigde Staten, Australië en Zwitserland hebben eveneens importverboden.

De actiegroep Bont voor Dieren in Amsterdam is „ontzettend verheugd dat de Europese Commissie met het voorstel is gekomen", zegt directeur Claudia van Lissen. „Het is jammer dat het in Nederland zelf niet eerder is gelukt".

De organisatie ontdekte in Nederland meerdere producten met honden– en kattenbont. Voorbeeld is een jas met een kraag van hondenbont. „Veelal staat er op dat het synthetisch bont is, maar onderzoek toont dat het 100 procent hondenbont is", aldus Van Lissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer