Weg vrij voor Russisch lidmaatschap WTO
HANOI - Rusland kan na dertien jaar wachten eindelijk toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Met het sluiten van een handelsverdrag met de Verenigde Staten is zondag de laatste grote belemmering voor de Russische toetreding weggenomen.
De deal werd gesloten in de wandelgangen van de APEC-top in Hanoi en staat symbool voor de Russische integratie in de wereldeconomie. De Russische minister van Handel en Economische Ontwikkeling, German Gref, sprak van een historische stap, waardoor het land zich vrijer op de wereldmarkt kan gaan bewegen.Inhoudelijk is afgesproken dat Rusland de importheffingen op goederen zoals vliegtuigen, computerapparatuur en landbouwbenodigdheden verlaagt. Ook heeft Rusland volgens de Amerikanen de geëiste vooruitgang geboekt in het voorkomen dat er in Rusland op grote schaal inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht dat berust op Amerikaanse films, muziek en software.
Om lid te worden van de WTO moeten de Russen nu de bilaterale handelsafspraken bestendigen die zijn gemaakt met 57 landen, wat volgens Gref medio 2007 kan zijn geregeld. Vervolgens moet de WTO nog stemmen over het Russische lidmaatschap.
De Wereldhandelsorganisatie telt nu 149 leden. Vietnam treedt waarschijnlijk begin volgend jaar toe als lid.
In Melbourne hebben vertegenwoordigers van twintig belangrijke economieën dit weekeinde opgeroepen tot een hervatting van internationale WTO-vrijhandelsbesprekingen. Zij zeiden te vrezen voor maatregelen die de internationale handel en wereldwijde investeringen kunnen beperken als er geen nieuw handelsakkoord kan worden afgesproken. „Die bedreigen de wereldwijde economische groei”, zo lieten ze in een verklaring weten.
Wat de oproep daadwerkelijk betekent, is nog onduidelijk. Belangrijke spelers in de wereldhandel hebben de afgelopen maanden met regelmaat het belang van hervatting van het wereldhandelsoverleg benadrukt. Een datum voor concrete onderhandelingen is echter nog niet geprikt. Ook de verklaring van de G-20 stond vol gemeenplaatsen.
In juli gingen landen die zijn aangesloten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) met ruzie uit elkaar. De weigering van de Europese Unie en de Verenigde Staten om hun agrarische sector minder bescherming te bieden tegen grote landbouwexporteurs bleek toen het belangrijkste struikelblok. De afronding van de zogenoemde Doharonde, waarin de ambities zijn vastgelegd voor een nieuw handelsakkoord, was al eerder voorzien.