Binnenland

Blauwtong breidt zich verder uit

DEN HAAG - Het uitzonderlijk warme najaar zorgt ervoor dat het aantal gevallen van blauwtong in Noordwest-Europa -tegen de verwachting in- nog steeds toeneemt. Als de ziekte blijft en de maatregelen niet worden versoepeld, is er wellicht geen toekomst meer voor de export van schapen en geiten in Nederland.

Wetenschapsredactie
17 November 2006 23:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

Dat stelde Landbouworganisatie LTO vrijdag. De aandoening blauwtong werd vrijdag precies honderd dagen geleden voor het eerst vastgesteld bij schapen in Zuid-Limburg.Volgens de meest recente gegevens telt Nederland inmiddels 426 uitbraken van blauwtong onder schapen, geiten en runderen. Sinds half oktober is er sprake van 42 tot 60 uitbraken per week. Vaccinatie is op dit moment niet mogelijk, omdat er nog geen vaccin beschikbaar is.

Voor de betreffende sectoren geldt in heel het land een exportbeperking. In een straal van 20 kilometer rond besmette bedrijven zijn nog strengere vervoersmaatregelen van kracht. Binnen dat gebied mogen dieren onder meer niet naar een besmettingsvrij gebied worden vervoerd. Inmiddels valt het zuidelijke deel van Nederland geheel binnen deze 20 kilometerzone.

Ook buiten Nederland breidt blauwtong zich nog steeds uit. Noord-Frankrijk meldde een aantal uitbraken, de ziekte is inmiddels in heel België doorgedrongen en het besmette gebied in Duitsland is inmiddels groter dan Nederland.

Onzeker is of de ziekteverwekker de winter zal overleven. Een van de geschetste scenario’s is dat de knutten -kleine mugjes-, die het blauwtongvirus overbrengen, verdwijnen met de eerste nachtvorst. Na twee maanden zouden besmette dieren vervolgens vrij zijn van de ziekte. Het virus zou in dat geval uit het land verdwenen zijn tegen de tijd dat de knutten in het voorjaar weer gaan vliegen.

Deskundigen houden echter ook rekening met de mogelijkheid dat het virus de winter overleeft. „In dat geval geldt: als je de ziekte eenmaal hebt, raak je deze niet meer kwijt”, aldus Siem Jan Schenk van LTO Nederland gisteren.

Mocht volgend jaar inderdaad blijken dat het blauwtongvirus nog steeds in Nederland voorkomt, dan moeten de genomen maatregelen worden versoepeld om zo de sector te beschermen, vindt Schenk. „Als het bestrijdingsbeleid niet wijzigt en het virus de komende jaren aanwezig blijft, dan is het exit voor de betrokken sectoren.”

Om dat te voorkomen wil Schenk dat schapen gewoon kunnen worden geëxporteerd als blijkt dat ze gezond zijn. „Zeker als het om schapen voor de slacht gaat, moet dat kunnen.” Omdat Nederlandse schapen voornamelijk naar Frankrijk gaan, is het van belang dat zo’n maatregel ook in dat land wordt geaccepteerd, betoogde de LTO-voorman.

Het is volgens Schenk goed verdedigbaar dat Nederland en omliggende landen soepeler regels willen hanteren met betrekking tot blauwtong dan Zuid-Europese landen. „We hebben hier een veel mildere variant dan in Spanje of Italië. De sterfte in Nederland ligt op 1 à 2 procent, terwijl schapen daar massaal aan blauwtong sterven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer