Raketten maken Sderot onleefbaar
JERUZALEM - De schatrijke zakenman Arcadi Gaydamek kan bij duizend inwoners van het stadje Sderot, nabij Eilat, geen kwaad meer doen. Donderdag betaalde hij uit eigen zak hun vakantie, nu de spanning in hun woonplaats te groot wordt vanwege Palestijnse beschietingen vanuit de Gazastrook.
Gaydamek is inmiddels een bekende persoon in Israël. Deze zomer betaalde hij al de opvang van Israëliërs die uit Noord-Israël wegvluchtten voor de raketten van Hezbollah in Libanon. Donderdag sprong hij opnieuw in de bres, nu in Eilat.Bij de bussen die de bewoners naar hun vakantieverblijf moesten rijden, ontstond donderdag een enorm gedrang omdat niet iedereen zich voor het tochtje had laten inschrijven. Maar weg willen ze, omdat de toestand in hun stadje onhoudbaar begint te worden.
Ouders weigerden donderdag hun kinderen naar school te sturen, omdat de scholen onvoldoende zijn beschermd tegen de Palestijnse projectielen. Vicepremier Shimon Peres zei dat de kinderen indien nodig zullen worden geëvacueerd, in samenwerking met het ministerie van Onderwijs. De ouders echter konden het geduld niet meer opbrengen.
Woensdagmorgen verloor een 57-jarige vrouw het leven bij de inslag van een Qassamraket. Een 24-jarige bodyguard van minister Amir Peretz verloor beide benen. Later op de dag viel er nog een zwaargewonde. Donderdag werden opnieuw drie Qassams afgevuurd.
In Sderot is een alarmsysteem dat de inwoners circa twintig seconden de tijd geeft om veiligheid te zoeken. Maar het Israëlische leger heeft geen afdoend antwoord op de Qassams. De Israëlische artillerie, die terugvuurt, schrikt de militante Palestijnen niet af.
Het leger viel de Gazastrook begin deze maand binnen. De troepen waren nog maar nauwelijks teruggekeerd of de raketten kwamen weer aangevlogen. Premier Ehud Olmert gaf toe dat er geen „magische oplossing” bestaat om het probleem op te lossen.
De Israëliërs vrezen een herhaling van de Libanonoorlog. Deze zomer vluchtten honderdduizenden Israëliers uit Noord-Israël weg toen Hezbollah raketten op hun woonplaatsen afschoot. Het leger slaagde er niet in een einde te maken aan de beschietingen, ook niet nadat het in Zuid-Libanon was doorgedrongen. Ook nu zouden de Palestijnen zich voorbereiden op een langdurige confrontatie met Israël door wapens uit Egypte te smokkelen.
Knessetleden zijn het met elkaar eens dat er wat moet gebeuren. Otniël Schneller (Kadima) pleitte woensdag op de Israëlische televisie voor een uitgebreide landoperatie, met het doel de gehele terreurorganisatie te vernietigen „en daar vervolgens geen excuses voor aan te bieden.” Zahava Galon (Meretz) echter riep Olmert op een staakt-het-vuren uit te roepen en onmiddellijk besprekingen te beginnen met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Abbas weigerde echter onlangs met Olmert te praten.
Een aantal Israëlische commentatoren heeft ook gezegd dat er een internationale troepenmacht moet komen. Het dagblad Ha’aretz schreef deze week in een hoofdredactioneel commentaar dat de hulp van andere landen dringend geboden is. Honderden Palestijnen zijn gedood bij Israëlische militaire acties tegen de raketten en honderden Qassams zijn in Israël geland. Er bestaan geen contacten tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël. Beide partijen zijn niet in staan zich uit hun miserabele situatie te bevrijden. „Met het oog op deze situatie is de wereld geroepen direct tussenbeide te komen, zoals de norm is in andere conflictgebieden”, aldus de krant.
De commentator voor het Midden-Oosten Guy Bechor schreef op de nieuwssite Ynet dat de Veiligheidsraad de situatie dient te bespreken en dat die moet voorstellen een vredesmacht te sturen. De opkomst van de fanatieke politieke islam in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever maakt een politieke oplossing of verdeling van land onmogelijk. Bewezen is namelijk dat elk gebied dat Israël verlaat onmiddellijk wordt overgenomen door terreurgroepen.
Volgens Bechor plannen de Palestijnen voor de komende zes maanden een grote militaire manoeuvre tegen Israël. De Palestijnen zullen tijdens die oorlog beweren dat ze hebben gewonnen, hoewel Israël de strook opnieuw zal bezetten. Pas na die oorlog zal de wereld een vredesmacht willen sturen om de situatie te stabiliseren. Het is volgens Bechor daarom beter niet af te wachten en de militairen nu al te sturen.
Een voorlichter van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat op dit moment de komst van een internationale troepenmacht tussen Israël en de Palestijnen niet ter discussie staat.