Buitenland

Sudan „in principe" akkoord met gemengde missie

ADDIS ABEBA (ANP/RTR) – Sudan accepteert „in principe" een vredesmacht bestaande uit troepen van de Verenigde Naties en Afrikaanse Unie in Darfur. Dat zei secretaris–generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties donderdag. Er moet nog wel een akkoord worden gesloten over het aantal troepen dat in de regio zal worden ingezet.

17 November 2006 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

„In principe zijn we het eens dat, hangende verheldering over de omvang van de strijdmacht, we verder kunnen gaan", zei Annan. Volgens diplomaten zijn er ook nog vragen over wie het bevel gaat voeren. De Sudanese functionarissen gaan nu terug naar Khartum voor overleg. Alle partijen meldden dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in het overleg.De VN wil volgens de Sudanese ambassadeur bij de VN, Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamad, een te grote strijdmacht in Darfur legeren. „De VN zegt 17.000 man, dat cijfer is zeer hoog. Wij denken meer aan 11.000 tot 12.000", aldus de ambassadeur. Bovendien moeten er volgens het VN–plan ook nog 3000 agenten heen. Op dit moment is er een inefficiënte vredesmacht van 7000 man in Darfur gestationeerd.

Volgens Annan zal Afrika het merendeel van de nieuwe troepenmacht gaan leveren. „De troepen zullen zoveel mogelijk uit Afrika komen en de bevel– en controlestructuur wordt door de VN geleverd", zei hij na een ontmoeting met functionarissen van de Afrikaanse Unie, de Arabische Liga en Sudan. Annan is bezig aan zijn afscheidsreis als VN–topman door Afrika. Hij vertrekt aan het einde van het jaar.

Het Westen heeft steeds bij Sudan aangedrongen om een vredesmacht van de VN te accepteren, maar de Sudanese president Omar Hassan al–Bashir is hier faliekant op tegen. De partijen lijken nu voor een gulden middenweg te hebben gekozen. Voor 31 december moet er een oplossing zijn want dan loopt het mandaat van de AU–missie in Darfur af.

Intussen neemt het geweld in Darfur alleen maar toe. Door geweld, honger en ziekte zijn al 2,5 miljoen mensen ontheemd en zeker 200.000 gedood. Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn door de toegenomen gevechten steeds meer vluchtelingen onbereikbaar voor hulpverleners. De situatie is zelfs zo gevaarlijk dat VN–hulpcoördinator Jan Egeland donderdag een bezoek aan een vluchtelingenkamp moest afzeggen.

Het geweld in Darfur barstte begin 2003 los tussen lokale rebellen en de Janjaweed, een Arabische militie die gesteund wordt door regeringstroepen. Eerder dit jaar tekenden een deel van de opstandelingen en Khartum een vredesakkoord. Andere rebellen zetten de strijd echter voort en de afgelopen maanden is er een toename van het geweld met aanvallen op hulpverleners en troepen van de AU.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer