Winst ABN Amro daalt met bijna 60 procent
De nettowinst van ABN Amro is bijna 60 procent gedaald in de eerste zes maanden van 2002. Het resultaat kwam daarmee uit op 931 miljoen euro, inclusief buitengewone baten en lasten, tegenover 2,3 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. ABN Amro schrapt daardoor nog eens 400 tot 500 banen extra.
Dat heeft het bedrijf woensdagochtend voorbeurs bekendgemaakt. De winst van ABN Amro uit gewone bedrijfsoefening is in het tweede kwartaal met 33 procent gedaald naar 534 miljoen euro vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2001. De resultaten over de eerste zes maanden zijn in overeenstemming met de verwachtingen die analisten hadden.
Als de buitengewone posten niet worden meegeteld, laat de winst over het tweede kwartaal een daling van 11 procent ten opzichte van vorig jaar zien. Over de eerste zes maanden is de afname dan minder dramatisch, namelijk 16 procent lager dan over het eerste halfjaar vorig jaar.
De winstdaling in het tweede kwartaal is met name te wijten aan hogere voorzieningen voor slechte leningen. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2001 zijn de kredietvoorzieningen met 130 procent verhoogd tot 583 miljoen euro.
ABN Amro-topman Rijkman Groenink toonde zich in zijn toelichting vanochtend sceptisch over „de vooruitzichten voor een betekenisvol economisch herstel.” De financiële instelling denkt daarom dat de winst over heel 2002, exclusief bijzondere posten, op hetzelfde niveau als vorig jaar zal uitkomen. Dat is in lijn met wat de bank in februari ook al voorspelde.
Door een aantal grote bedrijfsfaillissementen zag ABN Amro zich genoodzaakt zijn voorzieningenpost met maar liefst 87 procent op te schroeven in de eerste zes maanden tot 973 miljoen. Het geleende geld ziet de bank immers voor een deel waarschijnlijk niet terug
ABN Amro legt de nadruk op het bedrijfsresultaat, dat met bijna 7 procent steeg naar 2,7 miljard euro. Bijna alle activiteiten droegen daaraan bij.
Het balanstotaal van de onderneming bedroeg eind juni 607,5 miljard euro. Eind vorig jaar was dat 597,4 miljard euro.
Bestuursvoorzitter Groenink zullen voor de Amerikaanse beurstoezichthouder een verklaring tekenen dat de derdekwartaalrapportage juist en volledig is. Daarmee is ABN Amro het eerste Nederlandse bedrijf met een beursnotering in de VS dat zijn hoogste bestuurders schriftelijk laat verklaren dat de cijfers accuraat zijn.
De maatregel is genomen na de reeks gevallen met fraude in de boekhouding bij Amerikaanse bedrijven. ABN zegt met zijn besluit vooruit te lopen op een beslissing van de Securities and Exchange Commission (SEC). Die moet nog verduidelijken of topbestuurders voortaan behalve jaarverslagen ook kwartaalrapportages moeten ondertekenen.
Unilever, Ahold en Philips onderzoeken nog de gevolgen van de nieuwe Amerikaanse wetgeving.