Binnenland

Internetters kunnen overheid niet vinden

ENSCHEDE - Veel gebruikers van internet weten niet dat ze via hun computer bij de gemeente of de landelijke overheid terechtkunnen.

Regioredactie
16 November 2006 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

Ruim 70 procent is er niet van op de hoogte dat hij of zij per internet grofvuil kan aanbieden of een uittreksel uit het bevolkingsregister kan vragen. De helft weet niet dat de gemeente per e-mail bereikbaar is.Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente onder 1225 Nederlanders in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Donderdag wordt het officieel gepresenteerd tijdens een conferentie over de digitale overheid.

Onbekend maakt niet onbemind, want de burger wil wel veel meer gebruik gaan maken van digitale overheidsdiensten. De mensen die er al wel ervaring mee hebben, vinden deze niet onaantrekkelijk, ontoegankelijk of moeilijk te gebruiken. Nu pakken mensen die iets van de gemeente of een andere overheid willen nog meestal de telefoon (28 procent). Na een bezoek aan een balie (24 procent) en gebruik van post (21 procent) volgen pas websites (18 procent) en e-mail (7 procent). Internet geniet weliswaar de voorkeur, maar burgers gebruiken dit pas als het duidelijk meer te bieden heeft dan andere manieren van communiceren.

De overheid moet volgens de onderzoekers meer informatie gaan geven over de digitale dienstverlening, maar waarschuwt dat ruim een derde van de bevolking onbereikbaar is via internet. Een op de vijf Nederlanders heeft geen computer en 15 procent heeft wel internet thuis maar doet er zelf niets mee.

De gemeente Dordrecht spant de kroon als het gaat om digitale toegankelijkheid. De website overheid.nl maakte woensdag haar jaarlijkse onderzoek van overheidssites bekend, waaruit die van Dordrecht als winnaar uit de bus kwam.

De internetpagina’s zijn onder meer beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid, transparantie, elektronische dienstverlening en toegankelijkheid. Ook provinciale en landelijke overheidssites zijn tegen het licht gehouden. Daaruit kwamen de websites van de provincie Limburg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als beste naar voren.

Het is de achtste opeenvolgende keer dat het onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is gehouden. In die acht jaar is er volgens het ministerie „op alle fronten” vooruitgang geboekt. „De eerste gemeentelijke websites bestonden vaak uit weinig meer dan het logo van een gemeente. Die fase zijn we nu wel voorbij”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer