„Echte agressie is heel moeilijk na te bootsen”
GRONINGEN - Groningen heeft een wereldprimeur met zijn agressiedectectiesysteem, zegt een trotse burgemeester J. Wallage. „We gaan deze techniek wereldwijd verkopen.”
Het agressiedetectiesysteem, dat reageert op geluiden van agressie en angst, moet de Groninger binnenstad veiliger maken. „Want laten we niet vergeten dat we rond de 200 keer per jaar te maken hebben met een ernstig geweldsdelict in het centrum van Groningen”, zegt burgemeester Wallage. „Dat aantal stabiliseert gelukkig. Met het nieuwe systeem worden we bovendien al in de aanloop van een mogelijk delict gewaarschuwd. Daardoor kunnen we hopelijk erger voorkomen.”De camera’s met microfoons die de nieuwe ogen en oren van de politie vormen, zijn volgens Wallage erg slim; in ieder geval slimmer dan zijn hond. „Als ik op een heel boze toon tegen mijn hond roep: Ik hou van jou, dan denkt hij toch dat ik boos ben. Ons detectiesysteem weet niet alleen onderscheid te maken tussen een lallende student die heel veel lawaai maakt en iemand die aan het schelden slaat, maar ook tussen mensen die echt agressief zijn en zij die doen alsof.”
Dat zullen studenten ongetwijfeld willen uitproberen. Bent u niet bang voor misbruik?
„Er zal allicht eens wat gebeuren. Maar met de camera’s die er al zijn, gebeuren ook geen gekke dingen. Zo heel lang hangen die er nog niet, maar ze zijn helemaal ingeburgerd.
Bovendien heeft een beetje lol trappen voor de camera geen zin; echte agressie is heel moeilijk na te bootsen. Dat was ook een voorwaarde voor ingebruikname. Als iedere dronken student het systeem zou kunnen activeren, zouden de mensen op de meldkamer daar geschoffeld van worden.”
De ontwikkeling van het systeem is een echte Groningse aangelegenheid: de kennis komt van de Rijksuniversiteit Groningen. Wallage: „Ik ben er heel trots op dat onze eigen universiteit die kennis heeft geleverd, en dat die hier ook nog eens toegepast wordt.”
U gaat andere gemeenten nu warm maken om het systeem te kopen?
„In Rotterdam loopt op dit moment al een proef met het systeem, op het Stadhuisplein. Maar ik ben er absoluut van overtuigd dat er veel meer mensen zullen komen kijken en dat we dit systeem wereldwijd kunnen gaan verkopen. Dat betekent weer een stuk werkgelegenheid voor Groningen.”