Britse ‘designbaby’s’ vrij van ziekte
LONDEN - Een babytweeling in Groot-Brittannië zijn de eerste kinderen die ter wereld zijn gekomen nadat was vastgesteld dat ze geen erfelijke aandoening in hun genen hadden.
De ouders van de jongetjes Freddie en Thomas dragen allebei de aanleg voor taaislijmziekte bij zich, een aandoening die ook hun oudste kind heeft.Door een nieuwe Britse techniek kunnen embryo’s worden onderzocht voordat ze via ivf worden teruggeplaatst. Artsen in Londen hebben de screening zodanig verfijnd dat ze de embryo’s op een groot aantal erfelijke aandoeningen kunnen controleren, meldde The Daily Telegraph dinsdag.
Peter Braude, hoogleraar aan King’s College in Londen en betrokken bij het onderzoek, noemde de nieuwe techniek vooral van belang voor vrouwen die al meerdere miskramen heeft gehad of die al kinderen hebben met een erfelijke ziekte.
Critici vrezen dat de techniek leidt tot het maken van ’designbaby’s’ (ontwerpbaby’s) aan wie niets meer mankeert. Volgens hen kan een kind met een handicap een goede kwaliteit van leven hebben.
Josephine Quintavalle, woordvoerster van Comment on Reproductive Ethics, een Britse pro-lifeorganisatie die is gespecialiseerd in ethiek rond het ongeboren menselijke leven, sprak haar zorgen uit over „al die kinderen die niet geboren mochten worden omdat bij hen voortijdig taaislijmziekte werd vastgesteld.” Verder verklaarde ze zich solidair „met al die kinderen die met taaslijmziekte geboren zijn. Zij krijgen als gevolg van dit onderzoek een boosaardig signaal: jullie hadden nooit geboren mogen of hoeven worden.”